Hejtmani budou v Liberci řešit, kde vzít peníze na zvýšení mezd

09.06.2017 6:30

Hejtmani budou dnes v Liberci řešit, kde vzít peníze na zvýšení mezd nejen řidičů autobusů ve veřejné dopravě, ale také pracovníků v sociálních službách, kultuře nebo zdravotnictví, o němž na konci května rozhodla vláda.

Hejtmani budou v Liberci řešit, kde vzít peníze na zvýšení mezd
Foto: Redakce
Popisek: Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Svým nařízením zrušil kabinet tři z devíti platových tabulek, výdělky v sociálních službách se tak mají od července zvýšit o 23 procenta. Pracovníci v kultuře či v nepedagogických profesích ve školství si mají přilepšit o 9,4 procenta, píše ČTK.

Zvýšení mezd se výrazně dotkne právě krajů, přes něž jdou peníze na financování sociálních služeb. Vláda sice rozhodla také o poskytnutí dotací 1,1 miliardy korun, které by kraje a poskytovatelé péče měli použít právě na růst platů a mezd, kraje ale zatím neměly mnoho času se se změnou seznámit a není jasné, zda peníze budou stačit. Podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) kraje zvýšení mezd vítají, vždy je ale třeba vědět, z čeho to zaplatit.

Kraje si stěžovaly už na vládní nařízení, které od Nového roku zvýšilo mzdy řidičů ve veřejné autobusové dopravě. Kabinet jim pak slíbil na platy 420 milionů korun. Žádné peníze ale zatím nepřišly, kraje platí kompenzace dopravcům ze svého. Třeba Liberecký kraj na to vyčlenil 65,5 milionů korun, které by jinak mohl použít na opravy svých komunikací nebo budov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…