Herec Jiří Dvořák, estébák ze seriálu Volha: Děkujeme České televizi. Nikdo nechce, aby se tohle vrátilo

10.04.2023 20:23 | On-line

„Národ, který zapomene svou historii, je prostě odsouzen ji zopakovat,“ říká v pořadu Interview herec Jiří Dvořák, který má v novém seriálu Volha o historii Československé televize (ČST) roli estébáka. Dnes se podle jeho mínění velmi málo připomínají zásluhy československých legionářů, protože na tom má zřejmě někdo zájem. Podkopává to ale zbytečně národní hrdost a vlastenectví v našich dětech, míní herec.

Herec Jiří Dvořák, estébák ze seriálu Volha: Děkujeme České televizi. Nikdo nechce, aby se tohle vrátilo
Foto: Repro ČT
Popisek: Seriál ČT Volha

Seriál Volha z normalizační televize budí vášně, vrací nás do období normalizace, kde kromě malých prospěchářů bez skrupulí ničí životy lidí i příslušníci Státní bezpečnosti. V seriálu hraje Dvořák estébáka Labského, ke své roli uvádí: „Vždycky říkám, že za každým zlem je schované něco, co to zlo v tom člověku nějak probudí. Formuje ho to, do jakého prostředí se narodí a s kým se potká...,“ říká, že na hereckou postavu má od diváků spíše pozitivní ohlasy.

Seriál se setkává mimo jiné také s kritikou, že Česká televize točí sama o sobě a normalizace se zde nevykresluje se vším všudy. „Volha je umělecké dílo, není to dokument o Československé televizi,“ zdůrazňuje v pořadu Interview ČT24 Dvořák. Seriál má podle něj za cíl ukázat skrze řidiče pracujícího pro ČST rozmanitost normalizace s celkovým špatným stavem společnosti.

Považuje za velmi důležité, že seriálová tvorba tohoto typu v dnešní době vzniká. „Myslím, že je hrozně dobře, že se tohle točí, protože národ, který zapomene svou historii, je prostě odsouzen ji zopakovat, asi by nikdo z nás nechtěl, aby se tohle vrátilo. Takže děkujeme České televizi,“ pokračuje Dvořák.

Je toho názoru, že Česká televize by měla plnit úkol, aby lidé na historii nezapomínali, především pak pokud jde o zásluhy československých legionářů. „Poslední léta je to mé velké téma, protože jsem měl tu čest dělat pro Českou televizi pětidílný dokument o československých legiích v zahraničí. Od té doby jsou legie moje celoživotní téma. Ve chvíli, kdy se začnete seznamovat s tím, co a jak se tam dělo, co se dělo po válce s legionáři... Nebýt jich, tak tu bude Rakousko-Uhersko nebo něco jiného, ale rozhodně ne Československo.

Říkal jsem si, jak je možné, že o těchto chlapech a neuvěřitelných příbězích se toho ví tak strašně málo? Kdo na tom má zájem, aby se teď, v téhle době, nemluvilo? Proč? To je tak výrazná součást našich dějin a naší paměti, že si to prostě zaslouží čím dál větší prostor,“ pozastavoval se.

Jedním dechem dodává: „Jak se říká, že československá armáda nikdy nebojovala, tak to není pravda! To není pravda! Ona prostě bojovala. Žádný, že jsme se museli vzdát Němcům a nebojovali jsme, legie bojovaly. Takže si myslím, že tohle se musí hrozně zvedat, i pro naše děti. Tam je důležitý aspekt vlastenectví, být hrdý na to, že jsem Čech, že jsem v této zemi, a neplést si to s nacionalismem. Legie jsou zásadní příklad,“ konstatoval Jiří Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…