Hezké krabice, ale uvnitř... Středula prozradil, co odhalí prezidentské debaty. A o kom?

06.01.2023 15:39 | Ze sítí

Odborový předák a kandidát na prezidenta Josef Středula v podcastu Standashow prozradil, koho v boji o Hrad vnímá jako svého největšího soupeře. I když podle preferencí jsou jeho šance stát se příští hlavou státu nevelké, Středula vzkazuje, že nic nevzdává a v televizních debatách vše dožene. Také zavzpomínal na své drsné názorové střety s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem.

Hezké krabice, ale uvnitř... Středula prozradil, co odhalí prezidentské debaty. A o kom?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Josef Středula

Prezident Miloš Zeman vyzval loni v dubnu na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů Středulovi kolegy, aby jej přesvědčili, aby kandidoval na prezidenta. Jestli to znamená, že od dosluhující hlavy státu dostane Středula hlas, si netroufá sám tvrdit: „To nevím, to je věc Miloše Zemana. Já samozřejmě stojím o každý hlas občana, ale toto nevím,“ řekl odborář.

Na chvíli se u svého vztahu s Milošem Zemanem pozastavil: „Známe se opravdu dlouho. Svého času byl premiérem, také předsedou ČSSD, následně prezidentem. Známe se z různých úrovní. Ale nejvíce jsem měl možnost se s ním potkat až v jeho druhém volebním období. V tom prvním tolik ne, my jsme spolu úplně nevycházeli, a vzkazovali jsme si i některé vzkazy.

Byla některá témata, kde jsme se opravdu neshodli. Týkalo se to třeba poplatku v nemocnici. On je chtěl zavést, říkal, že to nikoho nezabije a já jsem říkal, že nemá pravdu. Byla to docela drsná výměna názorů mezi námi,“ vzpomněl Středula na největší střety se Zemanem.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Zeman coby levicový politik někdy podle Středuly překvapil pravicovým názorem, takové chování je u něj prý dlouhodobý úkaz. „Říct o Zemanovi, že je pouze levicový, by nebylo přesné popsání toho jeho postoje,“ podotkl.

Nikdy nebyl za prezidentem na zámku v Lánech, a pokud se s ním Středula setkával, pak pouze na Pražském hradě. Jejich debaty byly většinou o ekonomice: „Protože on tím, že je dlouhodobým zaměřením ekonom, resp. makroekonom, tak mnohokrát jsme spolu probírali otázku vývoje ekonomiky, jak to vidíme, kam to směřuje. Vždy jsme si řekli svůj pohled na věci a na nějaká aktuální témata. Musím uznat, že to byla vždy hodně dobrá debata,“ chválil si Středula debaty se Zemanem.

„Jak Miloš Zeman vystupuje v médiích, to každý vnímá jiným způsobem, ale já měl příležitost s ním mluvit přímo, a to si myslím, že je cenné. A každý, s kým jsem mluvil, kdo měl možnost s ním mluvit, tak se mi nestalo, že by to někdo hodnotil nějak krajně negativně,“ dodal prezidentský kandidát.

Politické strategie spolu ale neprobírali: „Hovoří se, že je technolog moci, jeden nejlepší u nás, to je pravda, ale strategickou politickou debatu jsem s ním v zásadě nevedl. Nejsem členem žádné politické strany,“ uvedl.

Co se týká Středulovy kandidatury na Hrad, jeden čas o něm političtí komentátoři hovořili jako o „černém Petrovi prezidentských voleb“. Aktuální průzkumy, podle kterých by v prvním kole Středulu volila pouze 2 až 4 procenta voličů, to však nenaznačují. „Je to tak, taková je realita,“ řekl smířlivě Středula.

Stále ale věří, že voliče přesvědčí v televizních debatách: „Já si v těch debatách věřím, protože si myslím, že jsem osoba, která zná věci do velké hloubky, a to je mé největší plus,“ myslí si Středula, že se mu v debatách se svými protikandidáty bude dařit.

„Ano, jsem kandidát, který nemůže hýřit miliony či desítkami milionů korun, má kampaň je skromná. Soustředím se proto hlavně na ty debaty. Myslím si, že v současné době je devět krabic, které vypadají různým způsobem. Některé jsou hezké, krásné, vypadají, že je musíte koupit, ale nikdo zatím neví, jaký je obsah té krabice, a to si myslím, že je dost důležité,“ popsal metaforicky devět kandidátů na prezidenta. A dodal: „A věřím, že já ten obsah mám. Možná někoho nenadchne, protože jsem přímý, ale jsem také pragmatický. Věřím, že v závěru, v posledních dnech, které před kampaní jsou, to ještě dotáhnu,“ doplnil optimisticky s tím, že rozhodně nic „nevzdává“, jak se některým může zdát. „Zabojuju a věřím, že voliči to ocení,“ slíbil.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Prozradil, koho z prezidentských kandidátů vnímá jako největšího konkurenta, s nímž se bude přetahovat o voliče: „Pokud se bavíme o nějakých překryvech, tak pocitově je to hodně překryv s Andrejem Babišem,“ myslí si Středula, který zároveň odmítá, že by volil sám sebe. „To mi přijde divné, sebestředné, zvolit sám sebe, nikdy se nestalo, že bych šel a dal hlas sám sobě. Chci kandidovat, chci zvítězit, ale ne tím, že dám hlas sobě,“ řekl s tím, že tak by učinil, i kdyby jeho hlas měl být tím posledním rozhodujícím. „Kdyby to mělo být kvůli jednomu hlasu, tak si říkám, že by tam byl problém,“ uvedl.

Koho tedy bude volit? „Nebudu volit nikoho, kdo má komunistickou minulost a pak mám podmínku, že ten člověk mě osobně prokáže, že zvládne těžké období, které před Českou republikou je, s grácií, a v tom ještě to rozhodnutí osobní nemám…“

Hlavní je, aby lidé šli k volbám a svůj hlas nezahazovali a nenechali za sebe rozhodnout někoho jiného. „Ať každý svůj hlas vezme a rozhodne o tom, komu ho dá,“ vybídl Středula, i když pro někoho nebude výběr ideální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…