Historik Kosatík mluvil na ČT při výročí okupace o Rusku. Zemanovi doporučil za vzor Františka Kriegela

21.08.2015 19:18

Spolutvůrce Českého století, právník, spisovatel a literární historik Pavel Kosatík, zavítal do pátečního Interview ČT24. Hovořil o 21. srpnu 1968, vzpomněl na Františka Kriegla, který jako jediný z politiků putujících do Moskvy odmítl podepsat tzv. Moskevské protokoly. Právě Kriegel ukazuje, že člověk má vždy prostor k jednání. Podobná zlomová událost se totiž může opakovat a pak bude záležet na tom, jak se kdo zachová.

Historik Kosatík mluvil na ČT při výročí okupace o Rusku. Zemanovi doporučil za vzor Františka Kriegela
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Zmínil jméno Františka Kriegla, který v Moskvě jako jediný odmítl podepsat tzv. Moskevské protokoly. Jeho krok ocenil zvláště ve světle toho, jak důležitá byla vůle Kremlu pro tehdejší komunisty. Právě Kriegel ukázal, že člověk má vždy nějaký prostor k jednání. „Podobná situace může nastat zase a tam nás nikdo za ruku nepovede,“ upozornil host s tím, že v takovém případě bude záležet na postoji každého člověka.

Je pravda, že ruská státní televize nedávno odvysílala tendenční dokument o srpnu 1968, kde byla tehdejší vojenská intervence obhajována. Kosatík má za to, že jde o klasickou ukázku imperiální politiky. Neměli bychom však odsuzovat Rusko, protože Rusko není Putin. Imperiální politiku nedělá země, ale její vládnoucí elity, ne všichni Rusové.

Host také zalitoval, že u příležitosti dnešního výročí nepromluvil k občanům prezident Zeman. „Ale je možné, že to ještě večer udělá,“ doufal Kosatík.  

Peroutka a uprchlíci

Ve vysílání došlo i na větu prezidenta Zemana o údajném článku Ferdinanda Peroutky s názvem „Hitler je gentleman“. Kosatík o Peroutkovi napsal knihu, a i kdyby existoval takový článek, měli by si ho lidé přečíst a diskutovat o něm. Tady ale byla debata odsunuta do pozadí, což je špatně. Stejně špatné by bylo, kdyby Peroutkovi bylo kladeno do úst něco, co od něj nezaznělo. Jeden pozitivní rys ale vidí. Rýsuje se prý možnost, že bude vydáno celé Peroutkovo dílo, aby bylo tedy zřejmé, co napsal. „On toho napsal opravdu hodně, bude to asi na deset tlustých knih,“ podotkl Kosatík.

Věnoval se také otázkám uprchlické krize. Ocenil výzvu vědců proti xenofobii. Host by byl rád, kdyby se k té výzvě přidalo co nejvíce lidí. Ať už jich bude, kolik chce, Kosatík znovu zdůrazňuje nutnost diskuse o uprchlické krizi i o tom, kdo jsou vlastně Češi. „Kdo jsme my,“ o tom bychom podle hosta měli hovořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…