Hlad, špína, podvody, rozkradená pomoc z USA. Server píše o údajných otřesných podmínkách vojáků Ukrajiny

17.06.2014 10:42

Ruský server lenta.ru přináší ve svém článku s názvem Foto na památku informace mapující neutěšený stav části ukrajinské armády nasazené do antiteroristických bojů na východě země. Ukrajinští vojáci údajně trpí nedostatkem potravin, nízkou úrovní zdravotní péče a nemají potřebné vojenské vybavení.

Hlad, špína, podvody, rozkradená pomoc z USA. Server píše o údajných otřesných podmínkách vojáků Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna ze setnin Euromajdanu na nástupu

Nespokojenost vyjádřili i členové Národní gardy Ukrajiny. Tito vojáci se zúčastnili bojových operací ve Slavjansku a bylo jim slíbeno udělení oficiálního statusu jako účastníkům bojových operací. Vyjádřili nespokojenost nad tím, že takový dokument oficiálně neexistuje. A dále si stěžovali i na ubytovací podmínky atd.

Koordinátor prvního praporu Andrej Antoniščak problémy a stížnosti vojáků bagatelizuje: „Jsou to vymyšlené problémy. Prostě klepy z nedostatku informací,“ prohlásil s vysvětlením, že vojáci pouze neobdrželi nezbytné informace vyjasňující jejich situaci. Vše je tedy podle jeho názoru spíš komunikačním problémem.

Ke vzniklé situaci se vyjádřil i dočasný ministr obrany Michail Koval, který prohlásil, že všichni účastníci vojenských operací, oficiálně nazvané antiteroristická, jsou vedení ve službě a oficiální potvrzení jim bude předáno po ukončení operace.

Podle vojenských dokumentů jakoby výše zmíněný první prapor neexistoval, jak prohlásili vojáci, kteří přijeli se stížnostmi do Kyjeva. V jejich dokumentech jsou uvedeny jiné jednotky. „Nemáme nikde uvedeno, že jsme bojovali u Slavjansku“, řekl velitel 3. roty Taras Žerebeckij podle serveru lenta.ru.

Doklady, které ukrajinští vojáci vyplňovali při převzetí zbraní, se prý ztratily. Z těchto dokumentů přitom vyplývalo, že gardisté byli dislokování v Pavlogradě, tedy v Dněpropetrovské oblasti, kde se boje nevedou. Gardisté tam pouze absolvovali soustředění před odjezdem do Donbasu, uvádí ruský server lenta.ru. Národní garda Ukrajiny nyní slibuje, že dodatečně zapíše do vojenských knížek údaje o místech, kde byli skutečně dislokováni.

Na status účastníka bojových operací mají gardisté právo v souladu se zákonem z 6. 5. 2014. Držitelé statusu mají nárok na celou řadu výhod, mezi které patří bezplatné léky a poukázky do lázní, slevy na nájemném, bezplatné jízdné v hromadné přepravě atd. Stejné podmínky mají právo využívat i rodiny padlých vojáků v boji.

Existují také informace o tom, že lidé účastnící se bojových operací se mají podle dokladů nacházet v Pavlogradě a druzí v Nikolajevské oblasti či na manévrech v Luhanské oblasti. Novinářům to sdělil nejmenovaný výsadkář raněný u Slavjansku. Podle něj je jediným důkazem jeho přítomnosti v místě bojů fotografie s předsedou vlády Jaceňukem a ministrem obrany Kovalem při jejich cestě do válečné zóny.

Rozdíl mezi skutečnýmim místy dislokace a těmi uvedenými v dokumentech vypadá spíše jako záměrné falšování než nedbalost, je přesvědčen server lenta.ru. Ranění se domnívají, že „ti nahoře“ se všemi silami snaží snížit počty účastníků bojových operací, aby se vyhnuli krytí odpovídajících nákladů.

Neexistence standardních dokladů vede k tomu, že ranění vojáci se dostávají do zdravotnického systému bez podpory státu a jsou nuceni za ošetření platit v hotovosti. Do jejich zdravotních karet se zapisují lehké diagnózy, např. místo kulek vyjmutých se zad se uvede angína.

Celý článek v ruštině najdete ZDE.

Něco podobného se podle serveru přihodilo raněným z bojů pod Volnovachou, kde příslušníci hnutí odporu zaútočili na vojáky, když zrovna nocovali. Sedmnáct z nich zabili a několik desítek zranili. Vyšetřovatelé ukrajinské vojenské prokuratory je poté žádali, aby podepsali prohlášení, že ztráty jsou důsledkem nešťastného případu či havárie. Vyšetřovatelé tedy dávají ukrajinským vojákům fakticky za vinu, že byli přestříleni. Prostě jim nechtějí přiznat účast v bojových operacích, informuje lenta.ru.

Na ukrajinské prokuratuře novinářům tvrdili, že slova vojáků jsou jenom klevety. Podle západoukrajinského televizního kanálu ZIK mrtvým z boje píší místo smrti „nalezeni na ulici se střelnými zraněními“. Rodiny těchto vojáků tak nebudou mít nárok na odškodnění.

Představitelé hnutí odporu tvrdí, že oficiální ukrajinští činitelé silně snižují údaje o počtu mrtvých. Gardisté, kteří přijeli do Kyjeva se stížnostmi, hovořili o zásadních nedostatcích v zásobování. Podle jejich slov jim stát zabezpečil pouze střelně zbraně. Uniformu si musejí koupit za svoje nebo peníze sponzorů, jídlo vozí aktivisté z Majdanu. Neprůstřelné vesty rovněž obstarali sponzoři. Zástuce velitele 1e roty Babenko říká, že v podstatě nemají žádné léky. Chybí i jiné elementární věci, jako ženijní lopatky .

Podobné stížnosti bylo možné podle lenta.ru slyšet i jinde. Novináři Gennadijovi Volkovovi vojáci 51. mechanizované brigády řekli, že je „drží v podmínkách jako dobytek a že byli podvedeni všemi“. Nemají podle jeho slov dostatek vody, nocují ve starých promokavých stanech. Oficiálně přitom bylo na válečné potřeby vynaloženo 6,7 miliard hřiven. Dále byly navýšeny prostředky na stravu vojáků, nákup neprůstřelných vest. Peníze navíc přicházejí i z jiných zdrojů, a to včetně zahraniční pomoci.

Jak zjišťoval server lenta.ru, zdaleka ne všechna tato pomoc se však dostane až k přímým účastníkům bojů. Stává se prý, že věci získané ve sbírkách se prodávají různými náčelníky na černém trhu. Dobrovolníci požadují, aby jim byly věci předávány přes prověřené osoby. Mají obavy, že v opačném případě se k nim jinak nedostanou. Jeden z přeživších účastníků bojů serveru lenta.ru řekl, ža na počet jednotky 45 osob bylo k dispozici pouze 20 neprůstřelných vest. Přitom jich bylo přivezeno údajně dost, ale poté se část ztratila.

Nesrovnalosti vznikají i v souvislosti s americkýni KD (konzervové dávky), posílanými v rámci humanitární pomoci v posledních měsících. Podle lenta.ru se dokonce objevily závažné informace o volném prodeji těchto dávek, byť pro volný prodej nebyly původně určeny, Nabídky se objevily na internetu za 120 hřiven za jednu dávku a dále i na kyjevských trzích. Bojující vojáci si dále dle informací serveru lenta.ru stěžují, že místo amerických dávek dostávají tuzemské suchary.

Ukrajinské ministerstvo obrany se proti tvrzením o prodejích humanitární pomoci ostře ohradilo. Podle ministra obrany se žádná z 300 000 dávek podobným způsobem neprodala. Avšak začátkem června byl zatčen náčelník proviantního skladu jedné jednotky při prodeji amerických dávek. Ty se údajně měly týkat zbytku nespotřebovaných dávek Američany při štábních cvičeních v roce 2011, zmiňuje pozadí celého příběhu lenta.ru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…