Hlídací psi měli už dávno štěkat, vyjel Kalousek na novináře. A pak se omlouval

08.12.2013 13:35

Monarcha a oligarcha se spolu spojí. Termín tohoto spojení je jen otázkou času. Miroslav Kalousek takhle naznačil budoucí vývoj v Česku s tím, že předseda ANO a šéf Agrofertu Andrej Babiš bude ve vládě představovat trvalé riziko. Mezitím se trefoval do novinářů.

Hlídací psi měli už dávno štěkat, vyjel Kalousek na novináře. A pak se omlouval
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Zaprvé je to model ,monarcha', kdy jedna ústavní instituce se pokouší uzurpovat moc, která přísluší jiným ústavním institucím. Zadruhé pak model ,oligarcha', kdy vzniká bezprecedentní koncentrace moci spojením obrovského ekonomického, politického a mediálního vlivu. Jeden model není o nic méně nebezpečný než druhý, zvlášť, je-li jen otázkou času, kdy monarcha i oligarcha k sobě najdou cestu za společným cílem.  Naším úkolem je tomu nepodlehnout,“ prohlásil ve svém projevu Miroslav Kalousek, jenž byl na třetím celostátním sněmu TOP 09 potvrzen ve funkci prvního místopředsedy strany.

Hlídací psi demokracie neštěkají

Kalousek byl podrážděný, i když se to snažil zakrýt. Když se ho na zmíněné modely zeptali přítomní novináři osobně, sdělil: „Vy jste novináři, a hlídací psi demokracie by měli štěkat nejdřív, ale z nějakého důvodu mlčí. Tak musí mluvit opozice. Riziko je zde trvale přítomno. Když se bude rozhodovat o daňové legislativě, výdajových prioritách a regulacích, vždy bude riziko. Navíc vláda je významným regulátorem finančních konglomerátů. Rizikem bude třeba, že když se bude regulátor vstřícně chovat k bankám, tak se budou banky chovat vstřícně k jeho dluhové zátěži, která je nemalá,“ naznačil Kalousek.

„Navíc jsou zde pro to precedenty. Například pan Bárta, když vstupoval do vlády, tak pod mediálním a veřejným tlakem pokládal za nezbytné svou firmu prodat. Otázka je, jak moc to bylo věrohodné, jak moc jste mu to věřili, ale pro vás, jako pro novináře, bylo nepředstavitelné, že by vlastnil detektivní agenturu a byl členem vlády. Rozměr Agrofertu je tak asi desetitisíckrát větší a najednou je to pro vás představitelné. Posun vnímání na mediální scéně mě jako politika ohromuje. Nicméně si zachovávám respekt. Tyto věci tedy budeme hlídat my a budeme se snažit nedovolit, aby daňoví poplatníci tímto rizikem byli ohrožováni,“ doplnil.

Neví něco MF Dnes?

Model monarcha a oligarcha Kalousek blíže nenaznačil, ale je jasné, že pod prvním myslel prezidenta Miloše Zemana a pod druhým šéfa ANO Andreje Babiše. Když se jej pak redaktor MF Dnes zeptal, kdy by se mohly tyto dva modely k sobě přiblížit, ne-li setkat, Kalousek ironicky poznamenal: „Nerad spekuluji. Pokud jsou tady dvě místa v podstatě se stejným cílem, aby se více omezila žvanírna a více se rozhodovalo na jednom ústředí, pokud mají obě místa stejné cíle, tak je otázkou času, kdy se ke společnému cíli spojí. Zda se to již stalo, nevím. Vy jste z Mladé fronty Dnes, tak možná máte nějakou informaci, já ne. Zda už se to stalo nebo stane, je otázka časové osy. Zcela jistě se to stane,“ dodal v narážce na vlastnictví deníku MF Dnes Andrejem Babišem.

Pak se první místopředseda TOP 09 redaktoru MF Dnes nicméně pořád omlouval. Dokonce za ním s omluvou ještě osobně přišel. Vypadalo to, že nevyrovnaný kovboj Kalousek nejdříve něco vystřelí, ale hned poté by kulku nejraději vrátil do zásobníku.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…