Hloupí sluníčkáři na Úřadu vlády. Parazitují na společnosti. Jiří Čunek naložil úředníkům přes začleňování, kteří si jej chtěli předvolávat na koberec

22.04.2017 14:53

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) se znovu ozývá. Tentokrát tvrdě zúčtoval se „sluníčkáři“ i s novináři. Předložil také svou představu řešení situace s tzv. nepřizpůsobivými občany.

Hloupí sluníčkáři na Úřadu vlády. Parazitují na společnosti. Jiří Čunek naložil úředníkům přes začleňování, kteří si jej chtěli předvolávat na koberec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

V roce 2008 vznikla při Úřadu vlády Agentura pro sociální začleňování. Jejím cílem je pomoct řešit tíživou situaci v tzv. vyloučených lokalitách, tedy v lokalitách s nepřizpůsobivými občany, kteří marně hledají práci, mnohdy ji vůbec nehledají a občas ani neposílají své děti do školy. Někteří starostové problematických lokalit pomoc agentury s řešením problémů vítali, jiní prohlašovali, že jim nijak významně nepomohla.

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek si ve vztahu k Agentuře pro sociální začleňování rozhodně nedává ubrousek před ústa a od plic říká, co o práci agentury soudí. V posledních několika týdnech se přímočaře vyjadřoval jak na adresu Romů, tak na adresu změkčilých mužů z většinové společnosti, i žen, které si podle Čunka mohou samy za to, s kým si pořídily dítě a stát by se automaticky neměl nabízet, že zaplatí alimenty, pokud je nezdárný partner platit odmítá. Nelze proto vyloučit, že Čunek půjde k Agentuře pro sociální začleňování „na kobereček“. Sám si z toho ovšem mnoho nedělá.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Když už se mě na to ptáte, můžu říct, že to ve mně vyvolává pouze úsměv. Pokud mi chce ředitel agentury Radek Jiránek něco sdělit, může mi kdykoli zavolat,“ říká Čunek pro INFO.CZ. A agenturu nešetří. „Dříve tam seděla řada hloupých lidí. Hloupých v tom slova smyslu, že o tom problému nic nevěděli. Pouze parazitují na této společnosti tím, že se tam živí jako takoví sluníčkáři: všechny milují, všechno je podle nich v pořádku, žádný problém vlastně není,“ tvrdí.

Sluší se také připomenout, že do stejné skupiny patřila také HateFree Culture, která si kladla za cíl vymýtit předsudky české společnosti vůči menšinám. Otázkou zůstává , jak se HateFree dařilo naplňovat svůj cíl. Větší pozornost mnohdy budily otázky, kdo pro ni pracuje a nač vynakládá svěřené prostředky.

Čunek ovšem nešetří ani média. Na komunální úrovni nemohou média podle jeho názoru tak okatě lhát, protože lidé na vesnici a ve městě sami dobře vidí, co dělají či nedělají jejich zastupitelé, pročež znají pravdu. Na celorepublikové úrovni – v Praze – je to prý jiné.

„Ve velké politice mohou média překrucovat realitu nebo ji vytrhávat z kontextu daleko účinněji. A mezitím, než se zjistí, že to tak úplně není, lidé většinu věci zapomenou. Zkrátka, média mohou politiku na centrální úrovni ovlivňovat velice účinně a myslím, že je v tomto ohledu na škodu, pokud lidé nejdou do vysoké politiky se zkušeností z té bazální politiky,“ shrnuje dlouholetý vsetínský starosta.

Celý rozhovor naleznete zde

Čunek se prý už na lokální úrovni naučil, že jako politik musí řešit problémy, které občany opravdu pálí. Proto od roku 1998 řešil problémy s Romy ve Vsetíně, protože si to lidé přáli a své přání vyjádřili v anonymní anketě. Ve Vsetíně nepřizpůsobiví občané, většinou Ronové, neplatili nájem a soud nařídil jejich vystěhování. Čunek je ale odmítl jen tak vyhodit na ulici, místo toho pro ně zařídil ubytování ve dnes již dobře známých buňkách.

Mnozí „sluníčkáři“ za to prý dnes Čunka kritizují, jenže on by rád věděl, jak jinak by to tedy řešili oni. Oni prý totiž žádná řešení nenabízejí, jen říkají, že to Čunek dělal špatně.

„Koncepce, ze které nyní vycházíme, pracuje s tím, že dospělí mají pracovat, a s dětmi se má postupovat tak, aby si osvojily základní návyky. Budou chodit normálně do školy a po ní zůstanou s nějakými družinářkami, které je povedou k tomu, aby si plnily své úkoly. Takže budou také se svoji rodinou, ale až tak od šesti odpoledne. Vycházíme ze znalosti toho prostředí, protože ony se doma za prvé nemají v podstatě kde učit, a za druhé tam není nikdo, kdo by se s nimi učil. A za třetí, oni (rodiče) k tomu nemají žádný vztah. ‚Proč by se to učil? Já jsem se neučil, a taky žiju‘, říkají o svých dětech. Zlomit to lze jedině takovýmto náročným způsobem a k tomu chceme využít ty evropské fondy,“ shrnul svou představu Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…