Hnědí bolševici z TOP 09, mozky vymyté nadnárodním kapitálem, upalování, terorismus a mnoho dalšího. Výživné povídání Jaroslava Foldyny se čtenáři

09.03.2015 19:56

Množství čtenářských dotazů na svém profilu na ParlamentníchListech.cz zodpověděl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Děčínský rebel, kterého zahraničně politický expert TOP 09 Marek Ženíšek zařadil mezi "ruskou pátou kolonu", odpovídal zejména na dotazy ohledně dění na Ukrajině, ale například i na výzvy, aby zvážil kandidaturu na prezidenta.

Hnědí bolševici z TOP 09, mozky vymyté nadnárodním kapitálem, upalování, terorismus a mnoho dalšího. Výživné povídání Jaroslava Foldyny se čtenáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

Jedna ze čtenářek projevila strach z muslimských imigrantů. Soužití takto odlišných kultur bude podle ní vždy problematické. Velmi ji prý šokovalo, když si na stránkách českých muslimů přečetla, že by chtěli do české společnosti přenést své hodnoty a tím ji změnit.

Foldyna se na věci dívá podobně, myslí si však, že u nás problém naštěstí ještě není tak aktuální. "Souhlasím s vámi, že jsme naprosto kulturně a společensky odlišní a souhlasím také s tím, že pokud sem někdo přijde z arabského světa nebo jej přijmeme, musí on respektovat to, že přišel do jiné kultury a jiného právního prostředí. Každého, kdo by tuto skutečnost chtěl porušovat, je třeba okamžitě vyhostit,“ radí poslanec. Ještě předtím bychom se však podle něj měli vypořádat s vlastními problémy, jako je nezaměstnanost nebo exekuce.

Jiný čtenář Foldynovi radil, aby raději vystoupil ČSSD, neboť tato strana jej jen diskredituje. Tuto stranu podle něj nikdo soudný již volit nemůže, a proto by nechtěl, aby to poškodilo lidi, jako je Foldyna. Ten to však odmítl, byť připustil, že ČSSD napáchala spoustu chyb, za které by se měla omluvit.

"Jsem přesvědčen, že sociální demokracie se musí vrátit ve svém programu k dynamice a srozumitelnosti tak, jako tomu bylo v jejích historických začátcích. Jsem přesvědčen, že sociální demokracie a její myšlenka má pro miliony lidí velký význam. Možná větší, s ohledem na současný vývoj kolem nás, než si je sama sociální demokracie schopna uvědomit,“ rozepsal se poslanec. Sociální demokracie podle něj vznikla na obhajobu zaměstnanců, žijících ze mzdy, a na to by neměla zapomínat.

V posledních letech prý ale učinila řadu liberálních kompromisů. "S tím je v této chvíli třeba skončit. Jeden a půl milionu lidí žijících na hranici chudoby nepotřebuje liberalizovanou levicovou politiku, ale potřebuje srozumitelnou a jasnou levicovou politiku bez přívlastků,“ burcuje děčínský poslanec.

Nadnárodní kapitál nám bude vymývat mozky...

Další z tazatelů by Foldynu rovnou viděl nejraději na Hradě. Proto jej zajímalo, zda Foldyna nechce následovat svého kolegu Zdeňka Škromacha a pouvažovat o účasti v prezidentských volbách. Foldyna to však pro tuto chvíli odmítl. "Ne, že bych byl neúměrně skromný, ale kandidovat na prezidenta mě opravdu nenapadlo,“ odepsal. Jako ocenění jeho dosavadní práce jej však prý dotaz potěšil.

S prezidentskou volbou souvisel i další dotaz. Čtenář vyjevil svou obavu, že by příštím prezidentem mohl být "kandidát lumpenkavárny“ Michal Horáček. Sice prý není miláčkem davů, ale mohl by těžit z toho, že by při absenci Miloše Zemana mohlo být více levicových kandidátů.

Foldyna prý čtenářovy obavy do značné míry sdílí. "Samozřejmě, že se obávám, že se mediokracie jako nástroj finančního kapitálu bude snažit národu vymýt mozek a instalovat nám figurku, která nebude reprezentovat české národní zájmy, ale zájmy finančních skupin a nadnárodního kapitálu,“ připustil. Věří však prý, že národ se nenechá opít rohlíkem a prokáže svou svébytnost, tak jako minule. Proto je prý důležité již dnes hledat kandidáta podobného Miloši Zemanovi, který bude mít vlastní názor a hájít národní zájem.

Otázky a odpovědi Jaroslava Foldyny ZDE.

Jiného čtenáře rozčílil Foldynův stranický kolega Lubomír Zaorálek svou účastí na oslavách prvního výročí kyjevského Majdanu. Pokud se prý jedná o oficiální postoj ČSSD, nevidí důvod, proč by tuto stranu měl kdokoliv ještě někdy volit.

Foldyna na jednu stranu nechápe, proč se připomínky majdanského puče účastnil kdokoliv z EU, ale ne druhou stranu přiznal, že Zaorálkovi jeho pozici rozhodně nezávidí. "Hodnoty, které Evropa vyznává a vyžaduje jsou demokracie a demokratické procesy, nikoli upalování a pouliční terorismus. Politické garnitury se na základě demokratických principů střídají pouze procesem voleb, nikoli pálením pneumatik, Molotovovými koktejly a upalováním,“ napsal poslanec.

Chápal prý nespokojenost občanů se zkorumpovaným Janukovyčovým režimem. "Nechápu však, že pučem jsou svrženi jedni oligarchové a nahrazeni druhými oligarchy, kteří ještě k tomu vedou občanskou válku s vlastním národem,“ napsal dále. Stále však prý věří, že lidé na Ukrajině prozřou a pochopí, za co se obětovali.

Padesát odstínů hnědi

Další dotaz směřoval na Andreje Babiše a jeho ostrou kritiku ČSSD na kongresu hnutí ANO. A Foldyna odpověděl: "Pana Babiše si svým způsobem velmi vážím. Není to obvyklý a tuctový člověk.“ Slova na kongresu prý bere s určitým nadhledem, a věří, že občané sami dokáží posoudit, jak moc pravdivé byly jeho sliby, že bude líp.

Pak se Foldyna vrátil i ke kauze "ruské páté kolony v českém Parlamentu“, kterou rozpoutal svými slovy pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. "Podobné věci jsme četli a slýchávali v 50. letech, pak jsme je zaznamenávali v době poučení z krizového vývoje, říká se tomu bolševismus a je lhostejno, je-li rudý nebo má 50 odstínů hnědi,“ uvedl k tomu Foldyna. I Emanuel Moravec či Vasil Bilak podle něj stavěli svou kariéru na hledání zrádců. V parlamentu podle něj není ničí pátá kolona, pouze lidé, kteří mají odlišný názor na věci, které jsou dnes propagandisticky předkládány. "Odlišný názor je něco, co je v demokratickém systému naprosto přirozenou, ale i žádanou věcí. Bohužel, jak jsme tomu svědky, ne pro všechny,“ dodal.

Jiný čtenář mu rovnou napsal, že považuje za důstojnější být Putinovou pátou kolonou, která usiluje o mír na celém světě, než sdílet názory Michaela Kocába či Marka Ženíška, připomínající čtenáři kolaborující politickou reprezentaci po Mnichovské konferenci. "Opravdu si myslíte, že jak sem jednou Američané přijdou, třebas jenom na cvičení, že odsud zase odejdou?“ zajímalo čtenáře, který by prý od Foldyny očekával, že proti tomu bude bojovat ještě hlasitěji.

Foldyna vyjádřil názor, že je nedůstojné být pátou kolonou kohokoliv. "Je důstojné vycházet z reality, hájit národní zájmy, respektovat geopolitický rozměr vlastní země,“ napsal. Nikdy prý nezpochybnil, že jsme členskou zemí NATO, což nás ale nezbavuje práva na vlastní názor. Naše historická zkušenost nám podle Foldyny umožňuje vyyjadřovat pochybnosti nad řešením ukrajinské krize, a rovněž nad tím, že by u nás měly být dlouhodobě rozmístěny jednotky cizího státu.

Lidé nechápou, proč by tu měla být cizí vojska

Mezi dotazy se objevil i jeden pobouřený, jehož autor se rozhořčeně poslance ptal, jak může dopředu vědět, že případné společné cvičení českých a amerických vojsk nebude mít obranný charakter. "To snad jen proto,že je určeno k nácviku akce proti vašim oblíbencům?“ ptal se. Foldyna mu namítl, že obranný účel cvičení je poněkud zpochybněn už jenom tím, že má probíhat asi tisíc kilometrů od krizové oblasti. A připomněl, že Slovensko, které má s Ukrajinou přímou hranici, se za ohrožené nepovažuje vůbec. Sám prý navíc nikdy nezpochybnil smysl společných cvičení, která probíhají již od vstupu do NATO v roce 1999. "Tvrdím, že drtivá většina národa si nepřeje dlouhodobý pobyt cizích vojsk na našem území a nevidí k tomu žádný důvod,“ uvedl poslanec a odkázal na statistiku, podle které již v roce 2006 odmítalo 83 procent obyvatel umístění radarové základny.

Poslední z tazatelů však vyjádřil Foldynovi podporu a vyjádřil názor, že poslanec má plnou podporu zdravě uvažujících lidí. Poslanec odpověděl, že se bude snažit nadále reprezentovat ty, kteří "mají páteř“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …