Hnutí STAN našlo s Piráty společné zájmy. Politická roztříštěnost může strany více spojit, říká Farský

23.10.2017 21:48

V pondělním interview v České televizi přivítala moderátorka Zuzana Tvarůžková lídra hnutí STAN Jana Farského. Mluvilo se o volebních výsledcích, nebo také o jednání hnutí STAN s Piráty.

Hnutí STAN našlo s Piráty společné zájmy. Politická roztříštěnost může strany více spojit, říká Farský
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Kdo může mít z volebních výsledku radost, je hnutí STAN, které se dostalo do Poslanecké sněmovny. Podle lídra strany Jana Farského je ale radost zkalená tím, že celkový výsledek voleb vůbec neodpovídá tomu, co si představovali. „Doufal jsem, že blok demokratických stran bude mít ve sněmovně vetšinu, z celkového výsledku radost nemám,“ upřesnil Farský.

Nyní má hnutí STAN šest mandátu v Poslanecké sněmovně a podle slov svého lídra prý chtějí odvádět práci tak, jak byli zvyklí. „Víme, že i v opozici jde udělat kus dobré práce, nám se v ní podařilo prosadit zvýšení podpory dárců krve a kostní dřeně, zrušení papírových fotek na řidičák, nebo registr smluv. Naše temáta teď budou například maximální elektronizace, zjednodušení státu a maximální podpora školství,“ řekl Farský.

Farský prý nepamatuje, že by kdy bylo ve sněmovně devět stran a hnutí, jako je tomu nyní. Znamená to prý každopádně zcela nový způsob jednání. „Sněmovna bude procházet jednacím řádem a bude třeba se zamyslet nad tím, jak bude fungovat to, co bylo dříve zvykem,“dodal Farský s tím, že současná roztříštěná politická scéna donutí strany spolu více spolupracovat, možná se i sblíží.

Farský tvrdí, že do politiky se hodně promítají ješitnost, lidská ega a to, jestli si různí lidé rozumí.„ Právě doufám, že spolupráce mezi stranami, které se nepůjde vyhnout, vytvoří platformu, která by je mohla sjednotit. Debaty po volbách jsou sice silné, ale před deseti lety tu pravice dosahovala více jak čtyřiceti procent a kde teď jsou. To je otázka pro pravičáky. Právě proto, že se rozdrobila, ubylo jejích voličů,“ řekl Farský a zároveň dodal, že rozdrobení stran nikoho nenaláká.

Farský tak nezapomněl dodat, že dnes mělo hnutí STAN jednání s Piráty a hledali především to, kde mohou spojit síly. „Nejdelší debata byla o školství, pak digitalizaci a elektronizaci. K referendu v Evropské unii a k referendu v NATO jsme se nedostali. K těmto referendům my máme negativní postoj, protože díky EU a NATO máme bezpečnost a zažíváme jedno z lepších období v naší republice,“ uzavřel Jan Farský s tím, že jinak byl s průběhem jednání velmi spokojen.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…