Hnutí, které možná „vykradlo“ hlasy Babišovi, naznačilo, co udělá s milionem ze státního příspěvku

27.05.2019 19:10

Hnutí ANO, vytrollíme europarlament se na svém Twitteru vyjádřilo k výsledkům voleb do Evropského parlamentu. Leč hnutí nezískalo žádný post europoslance, dosáhlo se svým počtem 37 046 hlasů na deváté místo a se svým procentuálním ziskem 1,56 % zároveň přesáhli i hranici pro získání státního příspěvku činící 1 %. „Nicméně je zklamáním, že jsme nezískali osm mandátů, jak jsme si předsevzali,“ povzdychli si však zástupci hnutí ve svém příspěvku.

Hnutí, které možná „vykradlo“ hlasy Babišovi, naznačilo, co udělá s milionem ze státního příspěvku
Foto: Repro ČT24
Popisek: Lucie Schejbalová za ANO, vytrollíme europarlament

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí
Recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament se na svém Twitteru k volebnímu výsledku postavilo následovně: „Vážení voličky a voliči. Děkujeme za krásných 37 000 hlasů. Za 1,56 procenta hlasů. Jsme deváté nejsilnější politické uskupení v zemi,“ shrnují.

Není však pouze co slavit, jelikož hnutí nedosáhlo ani na jeden post europoslance a jejich záměry očividně mířily ještě trochu výše: „Nicméně je zklamáním, že jsme nezískali osm mandátů, jak jsme si předsevzali.“

A tak se z toho rozhodli vyvodit značné důsledky: „Pan předseda vyvodil osobní odpovědnost a na hodinu propustil Ištvána Jesetera, který byl již od debaklu ve studentských volbách v demisi,“ píší, načež hned dodávají: „Teď se na pár týdnů odmlčíme a ozveme se. A slovy klasika: Nic nekončí, jedeme dál.“

V komentářích došlo i na dotaz, co hnutí udělá se státním příspěvkem ve výši 1,1 milionu korun, na které díky svému volebnímu zisku již dosáhlo. František Novotný se tázal: „Co uděláte s tím milionem?“ A obratem mu přišla odpověď, díky níž je jisté, že jsou v uskupení již rozhodnuti, jak s penězi naložit: „Jak tak koukám na lístek na baru, tak to bude chtít EU volby každý měsíc,“ posteskli si.

A v jiném z komentářů pro změnu uživatel Albert Skramuský poznamenal: „Upřímně za to, že jste názorně ukázali, že jsou Babišovi voliči opravdu ‚prostší‘, vám ten milion za hlasy přeju.“

Narážel tak na názory, že za zajímavými výsledky satirického uskupení mohla i záměna s hnutím premiéra Andreje Babiše ANO 2011. Velmi kvalitní výsledek získalo hnutí i ve studentských volbách, a jak poukázal server Aktuálně.cz, podle ředitele vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karla Strachoty může být příčinou úspěchu nechtěná záměna s hnutím ANO 2011 premiéra Andreje Babiše. „Třetí v pořadí je recesistické uskupení, jehož název začíná stejnými třemi písmeny jako vládní politické hnutí. Je možné, že to některé náctileté voliče zmátlo,“ vysvětluje Strachota.

Lucie Schejbalová, přezdívaná „Sejroška“, volební výsledek okomentovala i v Seznam Zprávách. „Nás to zklamalo dost, my jsme doufali, že budeme první, a museli jsme z toho vyvodit důsledky, vyhodili jsme našeho tajemníka,“ informovala.

Vítězem voleb do Evropského parlamentu se stalo hnutí ANO se ziskem 21,18 % a 6 poslaneckými mandáty. Následují Občanská demokratická strana (14,54 %, 4 mandáty), Česká pirátská strana (13,95 %, 3 mandáty), Starostové (STAN) s regionálními partnery a TOP 09 (11,65 %, 3 mandáty), Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) (9,14 %, 2 mandáty), Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (7,24 %, 2 mandáty) a Komunistická strana Čech a Moravy (6,94 %, 1 mandát).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…