Hodnocení maturitních slohů se zpřísní, nařídil Cermat

07.06.2012 9:27

Společnost Cermat asi naléhala na hodnotitele slohových prací, aby zpětně přehodnotili výsledky testů. Někteří studenti, kteří měli výsledek na hraně a písemku zvládli, tak nakonec propadli. Napsal deník MF Dnes.

Hodnocení maturitních slohů se zpřísní, nařídil Cermat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Zelený

Vedení Cermatu zjistilo, že slohovým testem z češtiny prošlo příliš mnoho studentů s hraniční známkou 12 bodů. Studenti s méně body neuspěli. Cermat pak podle MfD vyzval hodnotitele, aby zredukovali počet úspěšných maturantů.

Deník na praktiky s opravami slohových prací upozornil už v pondělí. Od té doby se hlásí stále víc studentů, učitelů i hodnotitelů, kteří si na Cermat stěžují.

Nehledejte u slabých slohovek jeden bod navíc, přikázal Cermat

Cermat hodnotitelům vyčítal, že byli příliš shovívaví. Vyplývá to z anonymních e-mailů, které má MfD k dispozici.

„Po opakovaných upozorněních, že nenecháváme projít písemné práce, které by projít měly, nastává opačný problém. Vkládáme do hodnocení více subjektivity, zejména u písemných prací, které jsou hraniční - 11/12 bodů, tam se více přikláníme k 12 bodům,“ stálo v e-mailu pro hodnotitele.

MF Dnes pak upozorňuje na písemné varování, aby hodnotitelé u „slabých slohovek nehledali mermomocí jeden bod navíc!“ a aby si prošli znovu dvanáctibodové práce.

Postup Cermatu není statisticky korektní, řekl Herzmann z Factum Invenio

Cermat přiznal, že se průběhu opravování písemek měnily pokyny pro hodnotitele. Odmítl ale podezření z manipulace. „Na takový typ úloh musí dohlížet někdo svrchu, aby výsledky byly objektivní. Tito kontroloři vidí statistiky a všimnou si například nadměrného množství písemných prací s dvanácti body. To by svědčilo o tom, že se hodnotitelé snažili děti nějak posunout k tomu, aby maturitu udělaly. Proto požádají hodnotitele o kontrolu těchto prací,“ vysvětlil MfD šéf Cermatu Pavel Zelený.

To je ale podle sociologa a šéfa agentury Factum Invenio Jana Herzmanna špatně. Písemky se nepřehodnocují univerzálním kritériem, ale hodnotí se znova jen to, co způsobuje odchylku v datech. „A přitom je dopředu známý cíl, kterého tím chceme dosáhnout. Ze statistického hlediska je takový postup jednoznačně nekorektní,“ upozorňuje Herzmann.

Také učitelé češtiny si stěžují na opravy hodnotitelů. Řada studentů prý propadla neprávem, včetně jedničkářů.

reklama

autor: vfe

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…