Hodný Scholz, hodná vláda, zlá opozice. „Křivá“ německá média odhalena

06.02.2024 8:05

Jsou německá média „křivá“? Vládním stranám je v těch veřejnoprávních dáván prostor 3krát častěji než opozičním, zjistili vědci z Univerzity Johannese Gutenberga v Německu. Zpravodajská média obecně a předně ve veřejnoprávním vysílání plní důležitou funkci při utváření politických názorů, i proto se vědci rozhodli ve studii porovnat 47 německých médií. Podle studie byly vládní strany ve formátech veřejného vysílání vykreslovány též méně negativně. Nejpozitivněji německá média informují o vládní straně SPD kancléře Olafa Scholze.

Hodný Scholz, hodná vláda, zlá opozice. „Křivá“ německá média odhalena
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Občané by měli mít možnost vytvořit si nezávislý názor na sociální otázky, a to na základě různorodého a vyváženého vysílání. Z tohoto důvodu se vědci z německé univerzity v Mohuči rozhodli hodnotit 47 médií a porovnat jejich obsah.

Mezi zkoumaná média patří i 9 formátů veřejnoprávního vysílání. Ve studii s názvem „Diverzita perspektiv ve veřejnoprávním vysílání“ je diskutováno, jak jednotlivé kanály plné své poslání zajišťovat nezávislé informace a jakou roli hrají při prezentaci různých témat a názorů.

Autory studie jsou Marcus Maurer, Simon Kruschinski a Pablo Jost. Analyzovali rozmanitost perspektiv ve zpravodajských formátech veřejné služby a diskutovali o možných dopadech na zpravodajství. Autoři provedli komplexní analýzu, v níž zkoumali množství příspěvků, tematickou rozmanitost, rozmanitost aktérů a hodnocení politických aktérů.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13019 lidí

Ve vysílání veřejnoprávních médií došla studie k závěru, že „lze kriticky hodnotit i zcela jasně viditelnou převahu vládních stran nad opozičními stranami“.

Celkově byl vládním stranám u veřejnoprávních médií dáván prostor třikrát častěji než opozičním stranám. Tuto nerovnováhu lze však dle studie vysvětlit i tím, že tyto strany se prostřednictvím svých každodenních vládních aktivit výrazně častěji zapojují do událostí, o nichž stojí za to informovat v médiích.

„Analýzy ukazují, že ve formátech veřejné služby bylo vysíláno SPD (33 %) a Zelení (29 %). S určitým odstupem následovala CDU/CSU jako největší opoziční strana (19 %) a FDP (12 %). Na druhou stranu o AfD a Levicové straně se téměř nic nehlásilo,“ uvádí studie.

V porovnání vládních a opozičních stran je též vidět, že tři vládní strany byly ve formátech veřejnoprávního vysílání vykresleny „výrazně méně negativně“ než opoziční strany. V ostatních médiích byl tento rozdíl nepatrný.

Studie zjistila, že o SPD bylo informováno poměrně pozitivně v některých formátech veřejné služby, zejména ve formátech Aktuell-Nachrichten, ZDFheute.de a tagesschau.de. „Ve všech třech formátech převážila pozitivní hodnocení SPD nad negativními,“ zjišťuje studie.

Poměrně pozitivně veřejnoprávní média zobrazují i koalici CDU/CSU.

Nejvíce negativně byla ve vysílání veřejnoprávních stanic vykreslována strana AfD (81 %). Negativní hodnocení strany nicméně zůstává na podobné úrovni i u ostatních médií (88 %).

S ohledem na různorodost pohledů dospěla studie k závěru, že vysílací formáty veřejné služby „se staví na stranu společnosti, kterou lze zjednodušeně řečeno označit za politicky nalevo od středu“.

Ze studie vychází, že zprávy na ZDF a Bayerischer Rundfunk patří k nejvyváženějším pořadům. Zpravodajské pořady z Westdeutscher Rundfunk a Rundfunk Berlin-Brandenburg jsou více levicově orientované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

3x častěji vládním stranám? Ó demokracie, jméno Tvé je Německo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 06.02.2024 9:55:08
my si můžeme o takovém poměru nechat zdát. Když jdou na ČT24 PRVNÍ ZPRÁVY!! po šesté hodině, tak se začíná VŽDY Ukrajinou. Její fialový satelit, ukrajinská exkláva ČR, je až poté. Můžeme si hodit korunou, jestli politickou situaci na UA bude řešit Dvořák nebo Soukup (oba ČRo), vojenskou Šír nebo Votápek a sociální nějaký "Člověk v tísni" nebo Romancov. My máme vždy možnost výběru! Akorát z pořádně omezené, jednostranné nabídky. Tak to tu chodí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…