Hofer, Le Penová či Okamura se radí ve Vídni. Je zde i prudce aktuální vyjádření k situaci v Británii

17.06.2016 13:32

Od čtvrtka do soboty probíhá ve Vídni setkání zástupců politických uskupení sdružených ve frakci Evropského parlamentu Evropa národů a svobody (ENF). Exkluzivní informace přímo z jednání euroskeptických politiků přináší redaktor ParlamentníchListů.cz Lukáš Petřík.

Hofer, Le Penová či Okamura se radí ve Vídni. Je zde i prudce aktuální vyjádření k situaci v Británii
Foto: SPD
Popisek: Tomio Okamura na konferenci celoevropské frakce Marine Le Penové

Evropa národů a svobody zahrnuje deset politických stran a uskupení, mezi něž vedle Národní fronty Marine Le Penové či Strany pro Svobodu Geerta Wilderse, Svobodné strany Rakouska a německé AfD patří také česká SPD v čele s Tomiem Okamurou. Zástupce všech zúčastněných stran přijal přímo na půdě rakouského parlamentu jeho místopředseda a prezidentský kandidát Norbert Hofer. Následně se také konala společná tisková konference, na které vystoupil šéf strany Heinz-Christian Strache nebo vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Euroskeptičtí politici se především vyjadřovali k blížícímu se referendu ve Velké Británii a tradičně kritizovali fungování Evropské unie. „Vlastenci všech evropských zemí by se měli spojit a usilovat o návrat k Evropě národních států,“ prohlásil Strache, který dále volal po přímé demokracii a konstatoval, že by evropští politici měli respektovat volbu britských voličů v referendu. V podobném duchu hovořila také Le Penová. „Evropské národy by měly mít po vzoru Britů právo rozhodnout se svobodně o své budoucnosti v EU.“

Le Penová se také vyslovila proti jakýmkoli sankcím vůči Velké Británii v případě, že se voliči 23. června skutečně vyjádří pro brexit. „Evropská unie je od začátku jeden velký omyl a já jsem přesvědčena, že může dojít k jejímu rozpadu,“ prohlásila vůdkyně Národní Fronty, k jejíž ostré kritice se v rámci tiskové konference připojil také Strache, který označil Evropskou unii za „arogantní centralistický projekt“. „Chceme EU změnit, a pokud se to nepodaří, budou chtít odejít další státy,“ poznamenal předseda rakouských Svobodných.

Oba politici dále rovněž odsoudili vraždu britské labouristické političky Jo Cox a kritizovali migrační politiku Evropské unie i německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Brusel mluví o uprchlících, ale ve skutečnosti jde jen o ekonomické migranty, které na kontinent pozvala kancléřka Merkelová. Ti lidé se před vstupem do evropských států zbavují svých pasů, aby nebylo možné odhalit jejich napojení na teroristické organizace. Měli bychom je vracet do jejich mateřských zemí, jinak se bude terorismus a kriminalita dále šířit,“ konstatoval Strache.  

Text vznikl ve spolupráci s Lukášem Petříkem

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …