Horáček: Stojím i o názory hasičů, důchodců a všech dalších občanů. Občané jsou rádi, že je někdo vyslechne

19.07.2017 10:42

Prezidentský kandidát Michal Horáček poskytl rozhovor serveru info.cz. Prozradil mimo jiné, v čem tkví „ďábelské tajemství jeho úspěchu“. Tvrdě se vymezil proti Miloši Zemanovi i Jiřímu Drahošovi. Host také naznačil, jak se dívá na uprchlickou krizi a EU. Každý členský stát tu prý „brutálně hájí své zájmy“.

Horáček: Stojím i o názory hasičů, důchodců a všech dalších občanů. Občané jsou rádi, že je někdo vyslechne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček zahájil sběr podpisů pod petiční archy na prezidentské volby

Horáček prý dělá všechno, co může pro to, aby vyhrál. „Ale je to na lidech,“ pravil kandidát, který se bude ucházet o jejich přízeň. Padesát tisíc podpisů potřebných pro kandidaturu měl posbíraných asi po čtrnácti dnech. Proto svým protikandidátům nabídl, že jim pomůže podpisy také sbírat. Prezidentský kandidát Marek Hilšer poděkoval, Jiří Drahoš tuto nabídku odmítl. Horáček v rozhovoru zdůraznil, že rozhodně nešlo o žádný marketingový tah, kterým by se snad Horáček snažil získat další pozornost.  

„Já se marketingovým tahům nevěnuju. Ďábelské tajemství mého úspěchu tkví v tom, že se chovám naivně. Já se vždycky chovám podle toho, co považuju za správný a někdy to vypadá naivně,“ prozradil Horáček. Přišlo by mu prý lidské, kdyby Jiří Drahoš za toto gesto poděkoval a řekl, že bude na oplátku sbírat podpisy pro pana Horáčka. „Já jsem to jen tak nabídl a oni mají svaté právo si to posoudit, jak chtějí. Já se vůbec nezlobím,“ dodal.

Celý článek naleznete ZDE.

Nemá prý příliš čas sledovat, co říká stávající prezident Miloš Zeman, protože má dost práce s ježděním po republice a promlouváním s občany, jelikož stojí o jejich názory. Stojí i o názory hasičů, důchodců a všech dalších občanů. Občané jsou prý rádi, že je někdo vyslechne.

Při rozhovorech s lidmi dospěl  ještě k jednomu závěru. Zdá se mu, že pokud chce prezident Zeman uspět, bude muset uspět v prvním kole. Pokud se mu to nepodaří ve druhém kole se pravděpodobně spojí voliči Michala Horáčka a Jiřího Drahoše a Zeman ochutná trpkou porážku.

Horáček má také za to, že si to Zeman uvědomí a možná ještě z obhajoby svého mandátu vycouvá. Bude záležet třeba na tom, co Zemanovi ukážou průzkumy.

Pokud se Horáček stane prezidentem po Zemanovi, bude častěji chodit na jednání Poslanecké sněmovny a poslaneckých výborů. Pravomoci českého prezidenta nejsou nijak silné a hlava státu toho sama o sobě příliš mnoho nezmůže. Prezident však může pravidelně navštěvovat jednání Sněmovny a poslaneckých výborů a přímo tam ovlivňovat proces přijímání zákonů.

„To rozhodně bych dělal. Současný prezident to nedělá vůbec. Ten jednou za čas přišel do Sněmovny a mluvil o nějakých přeříznutých děvčatech u stromu. Ti zákonodárci to většinou ani nechtějí poslouchat. Je to celé takové trapné. Já mluvím o skutečně odpracovaných úkolech,“ zaznělo z úst Michala Horáčka na adresu Miloše Zemana.

U Jiřího Drahoše si prý Horáček všiml, že předseda někdejší Akademie věd ČR nemá žádný politický program. V tuto chvíli údajně představuje profesor Drahoš jakési prázdné plátno, na které si každý může projektovat, co uzná za vhodné.

„Hned první den své kandidatury, bylo to už třetího listopadu minulého roku, jsem představil tu kandidaturu zejména s tím, že mám program. Ten program má 54 stran a má vytčená určitá témata. Pan Drahoš zatím s ničím takovým nepřišel. On zatím nic takového nemá,“ pravil na adresu Drahoše Horáček. Až nějaký takový program bývalý předseda Akademie věd ČR představí, prý bude o čem diskutovat.

Nakonec se Horáček dostal i k uprchlické krizi a k fungování EU. „V Evropské unii mají všechny státy své zájmy a brutálně je prosazujou,“  řekl Horáček. Přesvědčil se o tom při čtení italských deníků. Vláda z Apeninského poloostrova vyzvala další přímořské státy EU, aby otevřely své přístavy lodím s uprchlíky, které dnes končí většinou v Itálii. Jenže přímořské státy jako Španělsko či Nizozemsko výzvu Itálie odmítly. To ukazuje, jak je to v EU skutečně se „solidaritou“.

„Holandsko, Belgie, Španělsko, kde kdo řekl, to nás nezajímá. Ona ta solidarita, u které nám vyčítají, že my nejsme moc solidární, tak ta u nich není o moc vyšší,“ uvedl Horáček.

 Přesto má podle jeho názoru smysl v EU setrvat, protože i díky této instituci máme v Evropě už 70 let míru, o čemž si předchozí generace obyvatel tohoto regionu mohly nechat jen zdát. To ovšem neznamená, že EU nesmíme kritizovat, my ji prý musíme kritizovat a musíme se snažit ji změnit k lepšímu. Proto je třeba kritizovat i projekt kvót na přerozdělování uprchlíků, protože tento model je podle hosta nefunkční. „Já jsem zásadně proti,“ pravil Horáček k systému kvót.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…