Horší podmínky, kratší cesta. Rusko poslalo ropu do Asie zkratkou

09.11.2022 10:00 | Analýza

Rusko se ve snaze prodat svoji ropu uchyluje k dosud nepříliš používané obchodní cestě vedoucí do Číny přes polární kruh. Agentura Bloomberg poukázala, že se Moskva pod tíhou západních sankcí k použití této „arktické hedvábné stezky“ tankerem odhodlala historicky teprve podruhé. Pro Rusko, které je na vývozu nerostných surovin značně závislé a prodává je tak v poslední době do Asie i za zlomek běžných cen, je tato trasa výhodná, jelikož je zhruba o polovinu kratší než cesta z baltských přístavů přes Suez. Pojí se s ní však určité limitace.

Horší podmínky, kratší cesta. Rusko poslalo ropu do Asie zkratkou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Den ruského námořnictva v Sevastopolu na Krymu

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Asie se stala po zavedení západních sankcí pro Rusko klíčovým odběratelem, a to se tak snaží nacházet nové cesty, jak své nerostné bohatství vyvážet.

Jelikož je ruská ekonomika na vývozu surovin založená, musí Moskva kvůli odříznutí od evropského trhu značně improvizovat, což dokládá například nedávná analýza ruské státní banky PSB, jež ukázala, že se pro ruské uhlí stala vděčným odbytištěm Indie – na rozdíl od dřívějška však musí Moskva po zaútočení na Ukrajinu počítat s kompromisy a po propadu svého uhelného exportu o 9 procent tak začala koksovatelné uhlí do Indie dovážet s průměrnou slevou až 70 procent v létě a 60 procent v září.

Asie se stala důležitá také pro vývoz značně zlevněné ruské ropy. Z toho, že Moskva nemá příliš na výběr a musí na své komodity nabízet výrazné slevy, profituje hlavně Peking, který začal odebírat natolik ruské ropy, že ruský ropný import do Číny převýšil i ten saúdskoarabský.

Asijské ruské odbytiště však naráží na limitaci v podobě nedokonalého spojení s Asií, jelikož byla mnoholetá surovinová infrastruktura budována s vidinou, že hlavním exportním trhem bude Evropa, což dokládá i samotná pozice ruských potrubních tras.

Země se tak snaží přijít na to, jak si bez mnohaletého čekání na dostavbu nové infrastruktury zajistit, že bude moci do Asie vyvážet bez současných komplikací, které ji nutí naplnit ropu do tankerů v Evropě a ty pak posílat dlouhou cestou přes Suez až do Číny.

Urychlením této trasy by se mohla stát severní cesta, prostřednictvím které nyní Rusko vyslalo svou historicky druhou zásilku ropy.

Agentura Bloomberg poukázala, že tak země učinila pomocí specializovaného tankeru schopného prorazit ledy. Tanker Vasilij Dinkov koncem minulého měsíce naložil ropu ze skladovacího tankeru zakotveného v Murmansku a s poměrně malým nákladem přejela o víkendu severní pobřeží Ruska a je na cestě proplout Beringovým průlivem až do čínského přístavu Ž'-čao, kam má dle agentury dorazit 17. listopadu.

Trasa zahrnuje plavbu dlouhou 3300 mil přes horní část Ruska a přes jedny z nejdrsnějších plavebních podmínek na planetě, zároveň je však také nejkratší plavbou mezi Evropou a východní Asií a trvá o polovinu kratší dobu, než kolik zabere běžná trasa přes Suezský průplav.

Bloomeberg poukazuje, že není jasné, jestli vyjde tato logistická změna pro Rusko výhodně natolik, že se do budoucna stane více klíčová, dodává však, že se zřejmě nejedná o ojedinělou plavbu z Murmansku, jelikož již od 5. prosince vejde v EU v platnost konec většiny námořního dovozu z Ruska.

Tanker Vasilij Dinkov je jednou ze tří lodí, které byly postaveny speciálně pro přepravu ropy z exportního terminálu Varandej společnosti Lukoil PJSC v Něneckém autonomním okruhu do Murmansku, a cestu tam a zpět zvládal obvykle přibližně za dva týdny. Nynější přeprava ropy do Číny mu zabere až osm týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…