Hoteliéři nechtějí skokový nárůst turistického poplatku. Turisté pojedou jinam, obávají se

23.05.2019 14:39

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) se staví proti pozměňovacímu návrhu aktuálně projednávané novely zákona o místních poplatcích. Ten navrhuje skokově navýšit turistický poplatek za pobyt osoby, kteří provozovatelé ubytovacích zařízení odvádí samosprávám, z padesáti na sto korun denně. Podle asociace by takové opatření mohlo uškodit turistickému ruchu v České republice.

Hoteliéři nechtějí skokový nárůst turistického poplatku. Turisté pojedou jinam, obávají se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Turisté v Praze

Podle Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) by skokové navýšení zasáhlo hlavně české turisty. „Více než pětinásobné navýšení poplatku za ubytování by představovalo neúměrné zdražení dovolených pro všechny turisty, ale hlavně by bylo poměrně razantním zdražením domácích dovolených,“ uvádí v tiskové zprávě AHR ČR. „Částka mnohdy převyšuje cenu ubytování, například v kempech a chatových osadách, z nichž některé účtují za ubytování 100–150 Kč na osobu a den,“ dodává.

Podle asociace skokové navýšení bylo spíše další bariérou pro rozvoj domácího cestovního ruchu, který se dlouhodobě snaží Česká republika zvyšovat. „Vzhledem k tomu, že poplatníkem je přímo fyzická osoba, host, a ubytovací zařízení je pouze plátcem, který poplatek vybírá a předává dále obcím, doplatí na tuto změnu hlavně samotní občané,“ píše Asociace hotelů a restaurací.

Profesní organizace se tak přiklání k původnímu vládnímu návrhu zákona, podle kterého se turistický poplatek bude zvyšovat postupně, a to ze současné maximální výše 21 korun až na 50 korun na osobu a den do roku 2021.

„Tím nebudou podnikatelé a turisté vystaveni skokovému nárůstu a budou se moci na změny dostatečně připravit v rámci svých smluvních vztahů, které se mnohdy uzavírají až s dvouletým předstihem,“ píše AHR ČR. „Výše poplatku ovlivňuje rozhodování domácích turistů, zda se v dané obci ubytují, a může snížit konkurenceschopnost dané destinace,“ píše asociace.

Návrh na další nárůst poplatku podle asociace není podložen konkrétními výpočty ve smyslu, co by změna přinesla pro samotný cestovní ruch v obcích. V konečném důsledku pak podle asociace může vést k odlivu turistů do jiných destinací a možná i mimo republiku.

Ubytovacím zařízením v českých městech v posledních letech konkurují i elektronické aplikace nabízející turistům takzvané krátkodobé ubytování, jako je například Airbnb. I u nich se zavedení turistického poplatku a další možné regulace včetně zdanění v poslední době diskutuje.

Vzestup krátkodobého ubytování a v tomto důsledku i vyčlenění nemovitostí z tradičního bytového fondu nájemního bydlení se podle odborníků podílelo na dramatickém vzrůstu cen nájmů a realit, zejména v metropoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…