Hra na oliheň po Česku: „Vobejít nařízení, poflusat vočkovaný a nakonec zlikvidovat hygienika...“

02.11.2021 18:32 | Ze sítí

V rozhovoru pro Echo24 Vlastimil Válek, který je považován za budoucího ministra zdravotnictví, řekl, že situace „smrdí“ tím, že na Vánoce bude zavřeno, aby v nemocnicích nedošlo ke kolapsu. Také řekl, že ve světě už se i experti bojí říct, jaká má být hranice proočkovanosti, aby bylo možné uvolnit restrikce, a třetí dávka vakcíny nemusí být poslední. Jeho slova o možném vánočním lockdownu pak na internetu řada lidí srovnává s tím, co koalice SPOLU hlásala před volbami.

Hra na oliheň po Česku: „Vobejít nařízení, poflusat vočkovaný a nakonec zlikvidovat hygienika...“
Foto: Neftlix
Popisek: Ze seriálu Hra na oliheň

Možný ministr zdravotnictví má prý problém s tím přikazovat restrikce. „Medicínsky chápu, že v určité fázi je potřeba si vybrat mezi dvěma zly,“ dodal ovšem a vysvětlil: „Jedno je, že nízkou proočkovaností poškodím pacienta, který se přitom chránit chce. Druhé zlo je někomu něco nařídit proti jeho vůli, někam ho tlačit.“

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí
Problém by podle svých slov měl už například s omezením, že neočkovaní nemohou do divadla.

„Vyhazovat někoho z práce proto, že není naočkovaný, je jednak nerealizovatelné, jednak strašně daleko od toho, kde já mám hranici,“ uvedl. Tlačit na pilu prý asi bude nutné, i když se mu to příčí.

Podle něho bez tlaku na očkování bude o vakcínu menší zájem, byť chápe ty, kdo nechtějí nikoho do očkování nutit. A varuje, že zrušit všechny restrikce je rizikovější než v jiných zemích, protože je zde méně očkovaných. Na to, že je Česko promořenější, namítl, že o tom ještě musí přesvědčit své kolegy imunolog Vojtěch Thon.

Na internetu už slova předpokládaného ministra kolují. To, že Válek připustil, že by na Vánoce mohlo dojít k situaci, kdy bude vše zavřeno, je dáváno v kontrast se slibem koalice SPOLU, která na plakátech prohlašovala „Nedopustíme další lockdown“. Dodejme, že Válek v rozhovoru uvedl, že aby se tomuto scénáři zabránilo, je třeba zavést preventivní opatření s dostatečným předstihem.

ParlamentníListy.cz prošly v této souvislosti zhruba 400 diskusí napříč zpravodajskými portály. Drtivou většinu v nich zastoupených postojů napsali lidé, kteří jsou neočkovaní. Obecně je patrné, že tato skupina neřeší problémy, restrikce, nebojí se ani koronaviru. Někteří šli tak daleko, že uvedli, že virus neexistuje a jde pouze o farmaceutické lobby. Tyto postoje jsou dohledatelné jak na diskusích pod články, tak na Facebooku. Co se Twitteru týká, podobných názorů je zde minimum.

V pivnici U Bergnerů na Vinohradech vyžadují potvrzení o bezinfekčnosti každý den, bez výjimky.

Foto: ParlamentníListy.cz

„Že bude muset nový ministr zdravotnictví, ať se jmenuje, jak chce, postupovat stejně nebo ještě tvrději než ministr současný, je snad každému jasné. Jen debilové si myslí, že se všechno odvolá a covid se toho lekne a uteče,“ uvedl jeden z pisatelů. „Před volbami Fiala vykřikoval o zbytečném očkování, o zbytečném lockdownu, o vině premiéra Babiše na úmrtí tisíce lidí kvůli koronaviru. Dnes to vypadá, že žádná změna nebude. Šlo přece o koryta, ne o lidi,“ kontroval druhý.

Zbylé komentáře se stočily na útok napříč politickým spektrem. Jedni se stavějí vůči koalici SPOLU, druzí proti hnutí ANO, zejména proti Andreji Babišovi.

Našli jsme i taková slova, jimž je těžké uvěřit.

„Hra na oliheň po Česku. Nasrat kontrolám v prvním kole, vobejít, co vobejít jde, poflusat vočkovaný v druhým kole a ve velkým finále sundat hygienika,“ uvedl jeden ze čtenářů. Doplňme, že seriál Netflixu Hra na oliheň je světový fenomén, kde několik stovek soutěžících měří síly. Postoupí ten, kdo nezemře. Hovoříme samozřejmě o hraném seriálu. V jeho podtitulu stojí: „Brutální zkouška morálky a lidskosti!“

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí
Na sociálních sítích to ovšem vře i jinak. Lidé vedou vášnivé debaty o tom, zda mají v restauracích předkládat doklad o očkování nebo čerstvý test potvrzující bezinfekčnost. Jedněm stoupá tlak ve chvíli, kdy po nich restauratéři chtějí důkaz o očkování, druzí jsou roztrpčeni z toho, že po nich v restauraci nikdo důkaz o očkování nechtěl. A v diskusích si obě skupiny vzájemně uštědřují ránu za ranou.

Od 1. listopadu mají restauratéři a hospodští povinnost kontrolovat u hostů, zda jsou očkovaní, nebo prodělali covid v posledních šesti měsících, případně zda u sebe mají čerstvý test na covid. V některých restauracích lidé opravdu doklad o očkování předkládají, jinde se po žádosti personálu naštvaně zvednou a odcházejí. V některých restauracích potvrzení nevyžadují a někde dopředu oznamují, že ho ani nikdy vyžadovat nebudou.

Na sociálních sítích se vedou vášnivé debaty o tom, co je správné. Zda jde o buzeraci, když restauratéři potvrzení vyžadují, nebo o nezodpovědné chování, které opět zaplní nemocnice covidovými pacienty, pokud hospodští potvrzení nevyžadují.

Publicista Honza Palička oznámil, že když po něm potvrzení někde chtějí, v klidu ho předloží. Když ho po něm nechtějí, taktéž ho to nechává v klidu, ale důsledně se vyhýbá restauracím, které dopředu hlásí, že nebudou potvrzení vyžadovat, neboť tuto povinnost považují za nepřijatelnou šikanu.

„Když přijdu do restaurace, kde po mně chtějí vidět očkovací certifikát, tak jim ho ukážu a je mi to jedno. Když přijdu do restaurace, kde ho vidět nechtějí, je mi to jedno. Do restaurací, které se aktivně prezentují jako antivax, nechodím, takže je mi jedno i to, co se děje tam,“ napsal Palička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …