Hřib vládne a pod ním se hoduje, že ani ústa nedovřou. Kartousův institut, tam se mají moc, moc dobře. A výsledky? Raději nevědět

29.09.2021 19:04

Pražský inovační institut (PII), jenž v loňském roce zřídil primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a jehož ředitelem je Bohumil Kartous, vyvolává kontroverze. Zaměstnává značnou část lidí, kteří mají co dočinění s Pirátskou stranou. Pozornost vyvolávají také výše platů nekorespondující s výsledky institutu, informuje deník Metro.

Hřib vládne a pod ním se hoduje, že ani ústa nedovřou. Kartousův institut, tam se mají moc, moc dobře. A výsledky? Raději nevědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Účelem Pražského inovačního institutu má být plánování, podpora a rozvoj vzdělávání, ochrana životního prostředí, městské infrastruktury a výzkumných, vědeckých, vývojových, tvůrčích, kulturních a inovačních podnikatelských a nepodnikatelských aktivit, tak aby se zlepšila konkurenceschopnost Prahy.

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí

Podle internetových stránek institutu se jedná o jediné centrum svého druhu v Česku. Kromě široké koncepce zarazí i výroční zpráva neziskovky na loňský rok. Podle ní toho totiž institut příliš nevykonal. Konstatoval to ostatně i jeho samotný šéf Bohumil Kartous. Ten při usednutí do ředitelské funkce institutu v loňském roce konstatoval, že „v ústavu chybí vize“.

Co se loni institutu povedlo, bylo zpracovat Školskou inkluzivní koncepci kraje, načež vyměnil hlavního manažera daného projektu. Podle zprávy bylo jeho řízení neuspokojivé.

Co je dále zarážející, jsou náklady platů na platy zaměstnanců. Ty se loni vyšplhaly až k deseti milionům korun. Část vedoucích zaměstnanců institutu přitom tvořili právě členové Pirátské strany. Nutno podotknout, že pobírali nemalé odměny.

Například bývalý starosta Prahy 5, manažer Daniel Mazur, měl 72 tisíc korun měsíčně. Kornélie Gottmanová pak pobírala 50 400 a k tomu 72 000 korun na dohodu, stejně jako Šárka Tomanová. Gottmanová je stejně jako již odejitý Mazur členem Pirátské strany. Podobně i kolegyně Veronika Nürnbergerová a Jana Kabelová pobíraly 50 tisíc až 55 tisíc korun měsíčně.

Spoluzakladatel institutu Tomáš Šídlo z institutu odešel s příchodem současného ředitele Kartouse, jeho měsíční odměna činila 90 tisíc korun. I o něm je známé, že je registrovaným sympatizantem Pirátů.

Šéf pražského magistrátu však v těchto poměrech problém nevidí: „Je nutné zdůraznit, že politická aktivita je základním právem zaručeným ústavou a nijak nezvýhodňuje ani nediskriminuje kohokoliv v PII při posuzování vhodnosti pro výkon pracovní činnosti. PII nikdy nebyl a není politickou organizací,“ sdělil pro deník Metro primátor Hřib.

Zaměstnanci podle jeho slov odvádějí nebo odváděli odbornou práci na základě potřebné a podložené profesní kvalifikace. „Za svou práci dostávají odpovídající mzdu. Její výše se nijak neliší od jiných projektů, které jsou financovány z evropských prostředků,“ doplnil.

Současný šéf institutu Kartous vnímá stranickou příslušnost ve svých řadách stejně neutrálně. „Žádní členové politických stran, ani Pirátské strany, nejsou v PII upřednostňováni,“ zdůraznil, že členství ve straně nerozhoduje o přijímání či ukončování spolupráce.

„Ze strany Pirátské strany jsme nezaznamenali žádný tlak nebo požadavky například na zaměstnávání jejích členů,“ uvedl Kartous. Od jeho nástupu podle deníku došlo k nárůstu realizovaných projektů a k významnému nárůstu počtu spolupracovníků. Nyní jejich množství přesahuje čtyřicet lidí – tentokrát už ne Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …