Hřibův výplod: Pražané, zamávejte svým penězům, vidíte je naposledy, tuší Petr Žantovský

01.05.2021 7:35 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Za masového potlesku mainstreamových médií prosadil, i když až napodruhé, pražský primátor Zdeněk Hřib čerstvý výplod svého ducha, po němž navždy zmizelo z kapes daňových poplatníků 650 tisíc korun. Petr Žantovský se v pravidelném mediálním přehledu zabývá i tím, jaké peklo po vystoupení hlavy státu rozpoutali v médiích a na politické scéně ti, co operují s dojmy více než s argumenty a fakty. Z doslovného přepisu rozhovoru doporučuje každému čtenáři, aby si úsudek o rozhořčení Pekarové Adamové a spol. udělal sám.

Hřibův výplod: Pražané, zamávejte svým penězům, vidíte je naposledy, tuší Petr Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Primátorské neumětelství Zdeňka Hřiba otvírá další díl seriálu mediálních zajímavostí. „Kdybych chtěl s nadsázkou otitulkovat tento sloupek, asi bych musel užít sloganu ‚Lepší k-nda nežli panda‘. Pražský primátor Hřib totiž proslul nejméně dvěma kromobyčejnými aktivitami. Předně ukončil několikaleté jednání s Čínou o zapůjčení pandy, typického zvířecího symbolu Číny, do pražské zoo. Kdo se v tom trochu vyzná, ví, že Čína pandy neprodává, nýbrž zapůjčuje, má pod kontrolou péči, která se jejich ‚mazlíčkům‘ dostává, arbitruje prostory, v nichž pandy v cizině přebývají. A zapůjčení pandy rovněž symbolizuje navázání přátelských a vstřícných vztahů se zemí a městem, kam panda z Číny putuje. Na tom všem pražský magistrát po léta trpělivě pracoval – a těsně před cílem – po úspěšném tažení Pirátské strany v hlavním městě, které vyneslo do primátorského křesla Zdeňka Hřiba – celou tu snahu nové vedení radnice zhatilo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Na námitku, že panda v Praze znamená obrovský přísun financí od návštěvníků tuzemských i zahraničních, jsme slyšeli odpověď, že jde – opět – o symbol. „Tentokrát statečného boje malé Prahy proti velké Číně, která uzurpuje tu Tibet, tu Ujgury, navíc tam vládnou komunisté, s nimiž se kamarádíčkuje náš pan prezident. Nejméně čtyři důvody, proč zahodit příležitost mít v Praze zvířecí unikát a v obecní kase tučný výnos. Tehdy si všichni normální lidé ťukali na čelo a tázali se, kdo je ten Hřib, že se plete jako primátor města, jemuž to kompetenčně nepřísluší, do zahraniční politiky, a navíc ve stylu slona v porcelánu. S lítostí jsme tedy oželeli kouzelného méďu a čekali, co zas světového pana primátora napadne. Nemuseli jsme čekat dlouho. Sotva vyhlásil studenou válku Číně, jal se totéž činit Rusku,“ připomíná mediální analytik.

Atomový Hřib v hlavním městě řádí jako černá ruka

Ruská federace nám sice nehodlala zapůjčit žádné živočichy, ale mohla by být skvělým zdrojem vzájemných kulturních výměn, recipročních výstav typu Národní galerie – Ermitáž. „A to by rovněž mohlo pěkně sypat. Jenomže primátor Hřib, jemuž se ne nadarmo začalo mezi lidmi říkat ‚Atomový‘, vytáhl do boje s ‚mrazem‘, který podle knihy Zdeňka Mlynáře ‚přichází z Kremlu‘. Nechal přejmenovat náměstí, na němž sídlí ruská ambasáda v Praze, z tradičního a neutrálního názvu Pod Kaštany – ty kaštany tam opravdu jsou – na politicky účelové náměstí Borise Němcova, zavražděného opozičního politika. Ten sice na tom náměstí nikdy nebyl, ale zato byl v 90. letech s Borisem Jelcinem v Americe u Billa Clintona a Jelcin ho Clintonovi představil jako budoucího ruského prezidenta. Jenže ruským lídrem se stal Vladimír Putin, Němcov si založil vlastní opoziční stranu a Putinovi okopával kotníky. A jedné neblahé noci byl zavražděn. Dodnes se neví kým, spekuluje se o zájmech FSB, CIA a kdekoho dalšího,“ podotýká Petr Žantovský.

Nicméně to, že Hřib dal náměstí u ruské ambasády jméno podle Němcova, je samozřejmě schválnost a provokace. To, mimo jiné ztráty, může být i ztrátou finanční, protože ruských turistů do naší země tradičně jezdilo hodně. „Nu a čerstvým výplodem Hřibova ducha je – za masového potlesku mainstreamových médií prosazená – finanční podpora pouliční trachtaci homosexuálů a leseb pod názvem Prague Pride. Tahle akce, k níž se většinou neznají ani sami rozumní homosexuálové a je jen exhibicí a hromadnou pijatikou osob bez vkusu a studu, nyní dostane od pražské radnice dotaci ve výši 650 tisíc korun. Dokonce se o tom zcela bezprecedentně hlasovalo nadvakrát. Když to napoprvé zastupitelstvem neprošlo, vynutil si Hřib nové hlasování. Zdůvodnění? Bude to znamenat značný finanční přínos pro hlavní město, neboť na průvod jinosexuálů se prý přijedou podívat desetitisíce turistů. No, chtěl bych to vidět,“ pochybuje mediální odborník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…