Hrušínský řádí: Ten Agrofert! Můžou všechno. A moje divadlo...

16.12.2020 21:44

Herce a principála Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského nepřestávají rozčilovat protiepidemická nařízení vlády, kvůli kterým musí rušit představení. Na svém facebooku formou příspěvku upozorňuje, že zatímco se živá kultura obává likvidace, koncern Agrofert i v době krize bez zásadních omezení vesele dál prosperuje.

Hrušínský řádí: Ten Agrofert! Můžou všechno. A moje divadlo...
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jan Hrušínský

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8049 lidí
Hrušínský se kvůli narušení chodu Divadla Na Jezerce, které jej dostalo do obrovských ztrát, opírá do české vlády od začátku pandemie, a sice když přistoupila k razantním opatřením proti šíření koronaviru v podobě zákazu kulturních akcí nad 100 lidí, což mu ze dne na den zrušilo všechna představení.

Kvůli pokračující koronavirové krizi zažívá Hrušínský nadále velké těžkosti s provozem a samotnou existencí divadla. Nyní na svém facebooku poukázal, jak nespravedlivě si v současné krizi počíná jeho divadlo oproti holdingu Agrofert, jenž premiér Andrej Babiš vložil do svěřenského fondu a který o své zisky nepřichází, jelikož jej vládní restrikce na jeho existenci nijak neohrožují.

„Divadlo Na Jezerce – patnáct zaměstnanců, malé hlediště. Sedm měsíců v roce zákaz činnosti. Agrofert 23 tisíc zaměstnanců – celý rok bez omezení,“ nabídl Hrušínský stručné srovnání dokazující, kdo musí řešit existenční problémy.

Herec již od propuknutí první vlny epidemie označuje vládní kroky za „likvidaci malých firem a nepohodlných“ ze strany premiéra Andreje Babiše. „Dnes premiér Bureš a kluk, který zastává funkci ministra zdravotnictví, ohlásili kvůli třiceti nemocným lidem s příznaky lehké chřipky zákaz divadelních představení. I v tak malých divadlech, jako je Divadlo Na Jezerce, kde je používána dezinfekce a dodržovány všechny hygienické zásady,“ rozčiloval se Hrušínský v březnu na svém facebooku.

Tehdy se navážel i do fungování Agrofertu, poslanců a Hradu: „Do Agrofertu mohou lidé chodit pracovat? Tam nákaza nehrozí? Dvě stě poslanců může chodit pracovat? Budou se zavírat hranice? Banda z Hradu, co jezdí i přes virus do Číny a po návratu se prochází po Praze, po hospodách a v centru města, to je v pořádku? S.O.S.! Kdo už konečně zakáže šíření smrtelného viru StB?! Kdo už konečně pošle do karantény všechny Bureše a Falmery, Zemany a Klause, všechny prodejné Prchaly, schopné udělat pro prachy a pocit moci cokoli?!“ psal Hrušínský.

„Tak se podívejte, jak jednoduše se v roce 2020 škrtají představení. Vezmete fix – a 82 (slovy: osmdesát dva) divadelních představení od 10. března do konce května je zrušeno. Moc Číně děkujeme. A panu prezidentovi za statisíce čínských turistů u nás,“ sdělil Hrušínský v květnovém videu na sociální síti Facebook.

A o kompenzaci milionových ztrát ani slovo. „Evidentně kompenzovány nebudou. Možná někomu ANO. Jak jsme v kraji už celé roky zvyklí. Náklady na provoz divadla (cca dva miliony měsíčně) jedou dál,“ stěžoval si principál.

O tom, jaké má Hrušínský v divadle náklady, na které mu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedal prý ani korunu, hovořil v říjnu s Barborou Tachecí. „Část mezd byla uhrazena tzv. kurzarbeitem, dostali jsme mírnou úlevu v nájmu a byla nám odpuštěna část pojistného. Nicméně ‚opravdová pomoc‘ od Ministerstva kultury nepřišla,“ řekl.

Připomněl, že na jaře jim bylo zakázáno víc než sto představení. „Což je mnoho milionů příjmů, které nám chybějí, které teď chybějí. A za ty tři týdny je to dalších 25 představení. A jedno to představení je kolem 100 000 korun, to jsou veliké částky. A platíme měsíčně 1,5 milionu, když se nehraje. Když se hraje, tak platíme přes dva miliony měsíční výdaje. A ty platby běžely dál,“ posteskl si Hrušínský a dodal, že Lubomír Zaorálek rozdělil 1,2 miliardy příspěvkovým organizacím, ale soukromým divadlům nedal ani korunu.

Ze současné situace, kdy jsou kvůli vládním nařízením divadla zavřená, by byl jeho otec Rudolf Hrušínský zděšený. „On sám něco podobného na vlastní kůži zažil jen za protektorátu, kdy divadla nesměla hrát,“ uzavřel principál Divadla Na Jezerce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …