Huawei? Ne. Šokující zpráva z USA rozesmála příznivce Miloše Zemana

29.01.2019 12:14

V Čechách stále ještě nedoběhla do definitivního konce kauza Huawei a už je tu další technologický strašák. Tentokrát od firmy Apple. V jedné z aplikací byla podle serveru 9to5Mac chyba, která umožňovala telefon používat jako odposlouchávací zařízení. A už se začínají ozývat hlasy: Co dělal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, že si této vady nevšiml?

Huawei? Ne. Šokující zpráva z USA rozesmála příznivce Miloše Zemana
Foto: Archiv
Popisek: Steve Jobs

Problém údajně odhalil server 9to5Mac. Pokud jste používali aplikaci skupinový FaceTime (pro skupinové videohovory) a někomu volali, bylo možné slyšet zvuky, které zaznamenával mikrofon volaného. Telefon se tedy de facto změnil v odposlouchávací zařízení. A pokud volaný zmáčkl tlačítko na boku svého přístroje, bylo prý možné vidět i video. To vše bez vědomí volaného. Apple zatím službu vypnul, než vyjde záplata, která by chybu v kódu měla odstranit. Pikantní na celé věci je, že k odhalení došlo v tzv. den datového soukromí. I když Apple službu uvedl mimo provoz, stále se prý najdou tací, kteří chybu dokážou reprodukovat. Rada pro uživatele produktů firmy Apple tedy zní: Vypněte službu FaceTime, dokud nevyjde záplata.

Anketa

Žaluje Jaromír Soukup Noru Fridrichovou a ředitele ČT Dvořáka oprávněně?

92%
8%
hlasovalo: 9893 lidí

Souvislost s kauzou Huawei je nabíledni. Do Applu a jeho produktů, ale hlavně do Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost už se trefuje liberecká SPD. „Tak to by nás velmi zajímalo, kde ‚odborníci‘ z NÚKIBu udělali opět chybu. Ty různé čínské hardware jsou zajisté nebezpečné, ale americké štěnice – software jsou prý v pořádku. Oni jsou tedy také zaostalejší. Tak pravděpodobně výrobci udělají malé úpravy, aby obyčejný uživatel neměl do nich přístup, ale CIA bude monitorovat hovory uživatelů nadále. To snad i celkem pobaví. Ta jednostranná mediální masírka, dezinformace a propaganda se jednou ve svých lžích utopí sama,“ píše místní organizace na svém profilu.

A své dodává i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček: „Přátelé, co myslíte, vydá ten mudrc z NÚKIBu varování o nebezpečnosti Applu a zakáže pan premiér Babiš telefony této značky na Úřadu vlády? Myslím, že ne. Všichni budou mlčet!“

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…