Hurá, hurá, ať už jsme jinde. Volební cestovatelé Prahy sobě prý měnili narychlo bydliště, aby mohli kandidovat a vytvářet tak „novou“ politiku

24.05.2020 7:44

Volební systém to nedokáže postihnout. Kandidát podle zákona musí mít trvalé bydliště v místě, kde se uchází o hlasy. Řada z nich se tak těsně před volbami úředně stěhuje za „svými“ voliči. Kritiku za to sklízí i nové politické subjekty, které chtěly dělat politiku „jinak“. Například i Praha 1 sobě bývalého starosty Pavla Čižinského.

Hurá, hurá, ať už jsme jinde. Volební cestovatelé Prahy sobě prý měnili narychlo bydliště, aby mohli kandidovat a vytvářet tak „novou“ politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádné jednání zastupitelstva Prahy 1, svolané na popud zastupitelů opozice. Na programu bylo odvolání starosty Pavla Čižinského a dalších členů rady a volba nového vedení radnice

Šest zastupitelů, ale jen dva mají na území městské části Praha 1 prokazatelně „odbydleno“. Pavel Čižinský a Valérie Talacková se mohou počítat mezi starousedlíky pražského centra. Zbylí čtyři zastupitelé podle všeho jen využili možnosti volebního systému. Třeba zastupitel Prahy 1 sobě Vladan Brož se na městskou část přestěhoval čtrnáct dnů před volbami v roce 2018. Na adrese U Lužického semináře 34 má sídlo firmy, ale podle svědectví sousedů tam nikdy nebydlel.
 

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
 
Podobně je na tom i předsedkyně zastupitelského klubu Praha 1 sobě Amálie Počarovská, která je trvale hlášena v ulici Rámcová. Přitom podle dostupných informací a očitých svědků bydlí v Korunní ulici na Praze 2, kde je i jmenovka na zvonku. Další zastupitel David Skála, trvale hlášený v Říční ulici, bydlí dlouhodobě s rodinou v Suchdole na Praze 6. A ani poslední zastupitel Martin Špaček podle sousedů nebydlí ve Vodičkově ulici, kde má nahlášené trvalé bydlení.
 
Problematika účelového stěhování před volbami se přitom netýká jen kandidátů. Známé jsou případy, kdy se před plebiscitem nápadně zvýšil počet obyvatel a poté vzrostla i volební účast. Prokázat, že jde skutečně o účelové jednání, ať už ze strany kandidátů či samotných voličů, je ovšem velice obtížné.   
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…