Hynek Kmoníček odhaduje, co může následovat v Sýrii po volbách

16.04.2016 14:56

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v dnešním vydání MF Dnes zamýšlí nad situací v Sýrii. Podle něj současné parlamentní volby v zemi mají minimálně ten význam, že vláda s posíleným mandátem se může pustit do nejdůležitějšího kola syrské války, jež se odehrává v Ženevě.

Hynek Kmoníček odhaduje, co může následovat v Sýrii po volbách
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Volby se však podle něj uskutečnily pouze v té části Sýrie, kde si udržela vliv stávající vláda. „Výsledky jsou reprezentativní, ale jen pro Asadovu část syrského území,“ řekl s tím, že nelze však ani tvrdit opak, že volby byly zcela nereprezentativní.

„Volební komise zaregistrovala 11 341 kandidátů, kteří zaplavili plakáty a billboardy svoje mateřská území pod kontrolou damašské vlády. Těžko by to dělali, kdyby věděli, že jde o předem rozhodnutý souboj a volby jsou hrou ‚jen tak naoko‘. Syřané jsou na to příliš velcí pragmatici a předem určit výsledek v tak širokém spektru kandidátů nelze,“ konstatuje Kmoníček. Zároveň ani nevnímá, že by očekávané vítězství probašárovských stran bylo špatně pro příští osud Sýrie.

„Má-li být na konci procesu mír v Sýrii, znamená to návrat k silné centrální vládě, natolik sekulární, aby mohla tolerovat jiná náboženství a etnika – sunnity, šíity, alávity, drúzy, řecké ortodoxní křesťany či katolické maronity a syrské Kurdy. Stačí si pak pozorně poslechnout i třeba jen onu Asadovu ‚umírněnou‘ opozici na vládních územích, zejména tu náboženskou,“ všímá si Kmoníček slov velkého muftího Ahmada Hassouna, který tvrdí, že Islámský stát a Izrael jsou de facto politicky jedno. „Je-li to součást programu protibašárovské domácí opozice, pak zaplať pánbůh – tedy Alláh – za Asadův realismus,“ dodává Kmoníček. 

„Výsledkem těchto voleb od počátku nemohla být skutečně plně mezinárodně reprezentativní a celosyrská vláda. Zároveň to však není krok zpět. Výsledkem je plánovaný vstup vojensky nebojující opozice z území ovládaného Asadem do dnešní damašské vlády, která se s takto posíleným mandátem a vyzbrojena ruskou a íránskou podporou pustí do dalšího kola nejdůležitější bitvy syrské války. A ta se odehrává v Ženevě,“ myslí si Kmoníček.
 
Podle něj Asad hraje simultánní šachovou partii současně s Íránem, Ruskem, USA, EU, Saúdskou Arábií, Tureckem a Katarem. „Pokusí se nyní vykouzlit z posíleného mandátu nějaké nové ‚koaliční vlády‘ alávitů se snesitelnou opozicí text nové syrské ústavy. Zadání je, aby byla přijatelná pro co nejširší spektrum syrské společnosti a dala jednotlivým komunitám bezpečnostní záruky. Jako osobní bonus pak Asad chce být garantem přechodného období,“ dodává s tím, že přichází čas věštění, co bude dál. 
 
Objevování Sýrie bude podle Kmoníčka pro Evropany a Američany něco jako loupání cibule. „Čím více slupek odloupnete, tím více slz vám stoupne do očí,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…