I Česku to hrozí. Elon Musk burcoval proti cenzuře, případ se rozrůstá

23.04.2024 11:12

Americký miliardář a majitel sociální sítě X Elon Musk se zlobí na australský soud a australskou vládu. Tamní soud mu totiž nařídil dočasně zablokovat na sociální síti videa z teroristického útoku, při kterém šestnáctiletý mladík zranil nožem několik lidí včetně kněze. Australská komisařka pro internetovou bezpečnost má však za to, že tady je třeba zajít mnohem dál a Musk začal bít na poplach. Obává se, aby po australském případu nezískaly státy ostatních demokratických zemí pocit, že mohou ovládnout internet.

I Česku to hrozí. Elon Musk burcoval proti cenzuře, případ se rozrůstá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Elon Musk v roce 2022 koupil sociální síť Twitter, kterou poté přejmenoval na sociální síť X údajně proto, aby ochránil svobodu slova. O konkurenčních sociálních sítích tvrdil, že až příliš spolupracovaly s vládami států a až příliš se jim podvolovaly.

Teď mu australský soud nařídil, aby nechal ze sociální sítě dočasně stáhnout videa z nedávného teroristického útoku u Sydney, během něhož došlo k pobodání čtyř lidí včetně kněze.  

Musk prohlásil, že rozhodnutí soudu znamená, že jakákoli země může kontrolovat „celý internet“.

„Naší obavou je, že pokud bude JAKÉKOLI zemi dovoleno cenzurovat obsah pro VŠECHNY země, což je to, co požaduje australská ‚komisařka pro eSafety‘, co potom zabrání kterékoli zemi v kontrole celého internetu?“ ptal se Musk.

Elon Musk promlouvá

„Dotyčný obsah jsme již cenzurovali pro Austrálii, čeká se na právní odvolání a je uložen pouze na serverech v USA,“ dodal.

Australská komisařka pro elektronickou bezpečnost Julie Inman Grantová, která vede první vládní regulační agenturu na světě, jež se stará o větší bezpečnost občanů na internetu, má za to, že je třeba zajít ještě dál a videa ze sítí trvale odstranit.

Daniel Wild z Institute of Public Affairs, neboli Institutu pro veřejné záležitosti, což je neziskový konzervativní think-tank, v rozhovoru pro televizi Sky News řekl, že komisařka pro internetovou bezpečnost vystupuje jako aktivistka.

Wild před kamerou prohlásil, že komisařka „bude pokračovat v rozšiřování své role při kontrole internetu, cenzurování debat způsobem, který je v souladu s jejími vlastními ideologickými názory. Máte tady tyto nevolené byrokraty, kteří mají vágní pravomoci a oni je naplňují svými názory.“

 

 

Agentura Reuters v souvislosti s tímto případem připomněla, že australská komisařka pro e-bezpečnost loni udělila sociální síti X pokutu 610 500 australských dolarů za to, že nespolupracovala s vyšetřovatelem ohledně praktik proti zneužívání dětí. Zástupci sociální sítě X s verdiktem nesouhlasí a brání se soudní cestou.

Australský premiér Anthony Albanese má však za to, že pokuta pro X byla oprávněná a vysílá jasný vzkaz do celé společnosti, že ani internetový gigant, jako je sociální síť X, nestojí nad australským zákonem.

Česká Společnost pro obranu svobody projevu se k celé kauze také vyjádřila:

„I kdyby česká vláda nic takového po X nežádala, stejně bude muset X český obsah mazat. Kvůli nařízení DSA (Nařízení o digitálních službách), kterým se česká vláda vzdala svých pravomocí ve prospěch Evropské komise.“

Vyjádření Společnosti na oranu svobody projevu

Australský server ABC News.au uvedl, že šlo o mladíka, který byl zadržen již na podzim minulého roku pro incident na nádraží v Sydney, kde byl mimo jiné obviněn z nedovoleného držení nože, ale v lednu tohoto roku byl pro dobré chování z vazby propuštěn. Strážcům zákona byl prý mladík již nějaký čas známý, ale podle policie nepatřil k těm nejproblematičtějším sledovaným osobám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže česká vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 23.04.2024 11:38:50
se po(s)tupně vzdává pravomocí ve prospěch EU??

|  5 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…