I Romové mají svůj díl viny, míní bývalý předák Ščuka

18.09.2011 6:41

Emil Ščuka, jeden z velkých vůdců romské komunity po revoluci, se obává, že by se konflikt na Šluknovsku mohl rozšířit i do jiných měst. Bývalý předseda Romské občanské iniciativy dává vinu jak vládě, tak ale i svému etniku.

I Romové mají svůj díl viny, míní bývalý předák Ščuka

Podle Emila Ščuky je premiér Petr Nečas příliš slabý, aby dokázal vyřešit šluknovský problém. „Nevyřešil jiné kauzy a obávám se, že nevyřeší ani tuto. Nemá ani chuť a vůli, protože co se týče romské otázky, našlápl vedle," popisuje v rozhovoru pro iDnes.cz. Zároveň se obává, že by se konflikt ze severu Čech mohl rozšířit i jinam, něco podobného se prý očekává v Přerově.

Připouští ale, že viníci jsou na obou stranách. „Nemůžu ale dnes říct, že viníkem je majorita a my jsme v tom nevinně. Ty doby už takové nejsou, to jsem mohl říkat v devadesátých letech. Dneska už ne, dneska se situace hodně změnila. A to, co někteří Romové předvádějí, na to nemám odpověď," pouští se Ščuka i do vlastních řad.

Související: Pozor, aby nepokoje nevyhouply do sněmovny radikály. Expert varuje

Problém vidí v tom, že většina Romů nemá práci. Někteří podle něj i zaměstnaní jsou, ale třeba na brigádách, kde pracují na černo. Spolu s tím pobírají i dávky. Velká část je ale podle jeho slov „nezaměstnatelná". „Děláme věci, které jsou na očích, jako například drogy, prostituce. Celé severní Čechy jsou tím promísené, prostě je to tak," nebere si servítky.

Chápání romské menšiny se podle Ščuky v očích veřejnosti změnilo. Sám byl jednou z vůdčích osobností 90. let. V devadesátých letech statistiky říkaly, že nás 60 procent lidí nemusí, dnes je to devadesát procent. V devadesátých letech se ale veřejně lidé báli vystoupit a říct "cikán", to bylo něco, co se ve slušné společnosti neříkalo. Všichni se za těch pár let od revoluce naučili, že jsme Romové. Doma si mohli říkat "ti cikáni jedni prašiví", ale na veřejnosti si to nikdo nedovolil říct. Dneska nás takto jmenuje senátor, různí starostové. Už jsme zase cikáni, dostali jsme se před revoluci," vypočítává.

SLEDUJEME téma: Romové

Nynější ředitel Střední odborné školy managementu a práva také poukazuje na to, že Romům chybí pořádný lídr. „Dnes by lídr, který by neobjektivně hájil práva jen Romů, neměl šanci. Musí to být lídr, který umí ukázat i na chyby svého národa. Musí umět vystoupit na veřejnosti a říct, že chceme to či ono, ale zároveň, že to či ono zase děláme špatně. Co se společnosti nelíbí a co musíme napravit. A jestliže to my sami neuděláme, tak není důvod, proč by nás někdo v tomto státě chránil," uzavírá.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…