I na toho šmejda Ištvana dojde. Na každou svini se vaří voda, napsal politik ODS

16.07.2013 14:11

Se stejnou razancí, s níž část veřejnosti, politické reprezentace či veřejně známých osob tleská policii a státnímu zástupci Ištvanovi, zase druhá část jejich postup tvrdě a nekompromisně kritizuje. Objevila se dokonce silná slova o "šmejdovi" a "svini", na kterou se vaří voda.

I na toho šmejda Ištvana dojde. Na každou svini se vaří voda, napsal politik ODS
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Štěpánek, politický glosátor a hudebník

Taková drsná slova vůči postupu olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana použil spoluzakladatel ODS, politický komentátor a spisovatel Petr Štěpánek. Na sociální síti Facebook tak reagoval na skutečnost, že exposlanec ODS a bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa v pondělí ve vazbě oslavil padesáté narozeniny.

„Boží mlýny sice melou pomalu, ale na každou svini se někde vaří voda. I na toho šmejda Ištvana jednou dojde,“ napsal k tomu Štěpánek. Příspěvek zveřejňují ParlamentníListy.cz s jeho osobním svolením.

Přepálený guláš, kulky a kilogramy zlata

Petr Štěpánek kauzu zatýkání a policejního zásahu v nejvyšších patrech politiky ostře komentoval od samého počátku. Označil to za kriminalizaci politiky a útok na demokracii.

„To, co olomoucký vrchní státní žalobce Ivo Ištvan předvádí, je útok na samotnou podstatu politiky založenou na soutěži, koexistenci a 'obchodování' politických stran, útok na demokracii. Je to hodně přepálený guláš smíchat Rittigy a Janoušky s generály vojenské tajné služby, přimíchat odstoupivší poslance, okořenit to patřičnými kilogramy zlata, navléknout kukly a pod rouškou noci vyrazit na Úřad vlády,“ napsal Štěpánek před měsícem.

Do Ištvana se Petr Štěpánek pustil i před několika dny na stránkách magazínu Petra Hájka Protiproud.cz v souvislosti s žádostí o vydání svého někdejšího stranického předsedy Petra Nečase.

Názory, které zaznívají z tábora, jenž se na celou věc dívá zcela opačně, zase konání policie a státního zastupitelství ze svého pohledu jednoznačně podepírají jinými argumenty. Dávno jasno o tom má advokát a bývalý vyšetřovatel Václav Láska.

Politici prý nevyužili šanci, tak se jí chopila policie

„Politici místo toho, aby sami dokázali politické obchody dostat do nějaké mravní roviny, tak jich dál využívali a zneužívali a dotáhli to tak daleko, že za politický obchod považují i situaci, kdy je porušena Ústava, kdy je porušen ústavní slib poslance. Tím, že politici sami nekonali, víceméně donutili konat policii. Když oni nebyli schopni najít nějaké mravní a akceptovatelné postupy ve svých politických obchodech, tak to holt udělá policie, a soud řekne, co zákonné je a co zákonné není. Ale oni tu šanci měli, nevyužili ji, ať se tedy nediví, že teď konají orgány činné v trestním řízení,“ konstatoval nedávno Láska pro ParlamentníListy.cz.

Podle známého ekonoma Pavla Kohouta, který navíc před časem sepsal vlastní návrh zcela nové Ústavy, žijeme v parlamentní despocii, v níž si poslanci volení podle prý bizarního a nespravedlivého systému mohou téměř beztrestně provádět, co chtějí.

„Rovněž jsme dlouhou dobu žili v bezpolicejním státě. Nějaká policie sice existovala, ale převážně dávala pokuty za špatné parkování. Stíhání zločinců se omezovalo jen na tradiční trestné činy z dob rady Vacátka, tedy vloupačky a vraždy. Tam korupce nepatřila, ani jiné rafinované majetkové trestné činy ve finanční sféře. Nyní se policie po dlouhé době letargie trochu vzchopila – a najednou potrefené husy kejhají o policejním státě. Ale řekl bych, že většina voličů policii fandí,“ říká v aktuálním rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz Kohout.

Kohout: Je to zřetelná korupce

Ten nesouhlasí ani s výkladem, že by v případě tří obviněných exposlanců ODS šlo o standardní politický obchod. „Pokud mluvíme o vyjednávání ve smyslu kompromis za kompromis, je to v pořádku. Politika je umění dohody. Ovlivňování poslanců pomocí materiálních výhod však už v pořádku obvykle není. Zejména, když jde o to změnit jejich názor a přesvědčit je, aby opustili své volební sliby. To je již zřetelná korupce,“ míní jednoznačně Pavel Kohout.

Jeden z hlavních aktérů, kterého zmiňovaný Petr Štěpánek nekompromisně kritizoval, olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, je skoupý na slovo a poskytování konkrétních informací. Na většinu reaguje slovy, že jde o živé věci, které jsou stále v šetření, tudíž je nemůže komentovat.

V nedávném rozhovoru pro HN Ištvan odmítl spekulace a dotazy, proč dosud nebyli obviněni i „kmotři“ Ivo Rittig a Roman Janoušek, když ve vazbě sedí exposlanci, Jana Nagyová a další. „Státní zastupitelství musí konat, pokud zjistí nějaké informace. Nic víc. A jestli se někdo směje nebo nesměje na Jadranu… Já jsem tady vysvětlil, že pečlivě vyhodnocujeme všechny úkony a konáme, když existuje podezření z trestného činu. Jestli se někdo ptá, proč není obviněný ten nebo onen, tak to mi připomíná doby, kdy pracovní kolektivy žádaly, aby byl někdo odsouzen. Ta doba je snad už, proboha, pryč,“ odmítl pustit informace Ištvan.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…