I taková je nabídka pro běžence: Gumový člun, objednaná loď přes internet za sto liber, motor navíc za 1200 liber

18.08.2015 18:53

Reportéři britského deníku Daily Mail informují o napjaté situaci související s nekonečným přílivem uprchlíků v Řecku, Itálii a Turecku. Naposledy zahynulo 49 z nich poblíž Sicílie. Své životy však přesto denně riskují další stovky jejich následovníků.

I taková je nabídka pro běžence: Gumový člun, objednaná loď přes internet za sto liber, motor navíc za 1200 liber
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Do přístavu Catania na Sicílii včera bylo dopraveno 49 těl zemřelých uprchlíků a dalších 300, které se podařilo ve Středozemním moří zachránit italskou námořní hlídkou. Z úcty k mrtvým byl ve městě zrušen noční ohňostroj. Místo toho bude vypuštěno 49 bílých balónků. Podle italského námořnictva zemřeli uprchlíci v důsledku vdechování výparů z paliva uvnitř přeplněné rybářské lodi. Všechny oběti budou pohřbeny na místním hřbitově. V jiné části jižní Itálie, v regionu Calabria, se zase podařilo pobřežní stráži zachránit dalších 354 uprchlíků. Práci záchranářů zde ztěžovalo rozbouřené moře. Z jihu země budou zachránění uprchlíci posláni na sever, protože zdejší kapacity jsou zcela vyčerpány. V letošním roce zatím dosáhlo italských břehů na 103 000 uprchlíků.

Problémy s mohutnou migrační vlnou však má dle Daily Mail také Turecko. Reportéři deníku zaznamenali v blízkosti přístavu Bodrum větší skupinku uprchlíků oblečených do záchranných nafukovacích vest, kteří se z tohoto honosného turistického střediska chtějí v průběhu noci dostat na nedaleký řecký ostrov Kos. „Tento obrázek tvoří ostrý kontrast k tomu, co jsme zde viděli za bílého dne. Místo tvoří rozlehlé pláže, na kterých se sluní turisté a v přístavu kotví luxusní jachty milionářů z celého světa. Město Bodrum je jejich oblíbenou turistickou destinací,“ píše britský deník. Poloostrov se nachází méně než 5 km od východní části ostrova Kos. Právě sem směřují přes Turecko imigranti ze Sýrie, Afghánistánu, Íránu a Afriky.

„Obvykle podnikají tuto nebezpečnou cestu v osmi lidech na vratkých gumových člunech, který je určen jen pro čtyři osoby. Čluny jsou poháněny malým přívěsným elektrickým motorem a plastovými pádly,“ uvádí Daily Mail. Jedním z nich je také šestatřicetiletý Mohammad Ali ze Sýrie, který byl před útěkem obchodníkem ve městě Idlib. Nyní čeká v parku společně s manželkou, dvěma syny a dalšími členy rodiny, aby se napodruhé pokusili dostat na Kos. „Od prvního pokusu jsme nakonec upustili. Pašeráci se pokusili nacpat do lodě pro osm lidí dvojnásobek a loď začala najednou klesat. Raději jsme se vrátili ke břehu,“ říká Mohammad.

Zatímco zdejší turisté bohatě hodují v luxusních restauracích, migranti si nesou svá skromná zavazadla a sedají si pod palmy v blízkosti obrovských jachet. Čekají zde, než budou převezeni na vzdálenou pláž, odkud se na člunech vydají na cestu. Z jachty je pozoruje Kenan Karsanbar a dle svých slov se obává o jejich bezpečnost. „Jsem si jistý, že mnozí z nich nikdy neviděli moře. Tyto čluny jsou nebezpečné i pro čtyři osoby, natož když jich tam nacpou několikanásobně víc. Uprchlíci se nacházejí také na dětském hřišti ležícím pár bloků od rušné turistické třídy u moře. Polehávají zde na špinavých matracích či kartonech od krabic v pětatřicetistupňovém horku a čekají na chvíli, až se dostanou na čluny.

„Mnoho z nich k převozu využije loď, za kterou zaplatí 100 liber a je možné si ji objednat online. Za lodě s přídavným motorem potom pašeráci vybírají 1200 dolarů za osobu. Místní převaděči lidí s námi však odmítají o celé záležitosti hovořit,“ píší reportéři Daily Mail. Podle tureckých úřadů se zde ve větší míře objevili v loňském roce a k převozu uprchlíků využívají malé nafukovací čluny. Oproti hlídanějšímu Středozemnímu moři zde mají situaci usnadněnou. „Přes Egejské moře to mají snazší. Stačí jim člun zodiac a na Kosu jsou do půl hodiny,“ prozradil deníku nejmenovaný úředník, který má, stejně jako jeho kolegové, přísně zakázáno komunikovat s médii bez předchozího povolení.

Řecké úřady uvádí, že z Turecka letos do země připlulo 134 988 uprchlíků, zatímco do Itálie to bylo do konce července 93 540 lidí bez domova. Dohromady s příchozími do Španělska a na Maltu jde o 237 000 lidí. Za prvních sedm měsíců letošního roku je to tak o 18 000 uprchlíků více než za celý rok 2014. Turecká vláda avizovala, že zvýšila počet námořních hlídek na Egejském moři o padesát procent. Úřady také tvrdí, že imigranti přespávající na ulicích jsou převáženi do uprchlických táborů. „Dle současné situace se však zdá, že stávající opatření jsou nedostatečná. Jenom za minulý měsíc dorazilo na ostrov Kos 7000 uprchlíků, což je dvojnásobek ve srovnání s předchozím měsícem. Alarmující čísla uvádí také úřad guvernéra v tureckém městě Izmir. V Egejském moři bylo za posledních pět dní zachyceno 2791 uprchlíků, přitom za celý letošní rok to bylo přes 33 000 lidí,“ píše Daily Mail.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…