I ty si dej na barák solární panel. Fiala vyčlenil miliardy

03.02.2022 10:53

Koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů si do koaliční smlouvy vetkla za cíl osázet střechy budov solárními panely. Stejně tak hodlá podporovat využití solárních panelů u soukromých domů. Solární panely mají lidem pomoct zkrotit prudce rostoucí ceny energií. Vláda Petra Fialy (ODS) na tento účel vyčlenila několik desítek miliard.

I ty si dej na barák solární panel. Fiala vyčlenil miliardy
Foto: pixabay.com
Popisek: Slunce - ilustrační foto

Lidové noviny informují, že Českou republiku čeká další solární boom. Tentokrát však nemá jít o boom solárních baronů, kterým politici otevřeli okénko příležitosti před deseti lety, ale o boom, který budou moct využít české domácnosti. Miliardy korun jsou rozděleny do 6 programů.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„V případě Nové zelené úsporám se nejedná o podporu výkonných komerčních fotovoltaik, ale jde o podporu malých střešních instalací o velikosti do 10 kWp (Kilowatt-peak) u rodinných domů a u bytových domů do 100 kWp na dům,“ upřesnil LN Ondřej Charvát, tiskový referent Ministerstva životního prostředí.

Kilowatt-peak je jednotka, která udává, jak velký výkon je fotovoltaický panel schopen poskytnout při „ideálních“ podmínkách. Zvýšením počtu solárních panelů na střechách se Česká republika přiblíží k plnění klimatických cílů, k nimž se zavázala v mezinárodních dohodách.

Mluvčí polostátního gigantu ČEZ Roman Gazdík prozradil, že množství využívaných fotovoltaických panelů stále roste. Firmy i domácnosti skrze ně hledají cesty, jak ušetřit za energie. Velký zájem o instalaci panelů hlásí i další firmy.

„V současné době zaznamenáváme enormní zájem o pořízení fotovoltaiky. A to jak od soukromých osob, tak také od firemních zákazníků a státních organizací. Velký zájem domácností je způsoben také spuštěním dotací v rámci Nové zelené úsporám. Až se otevřou výzvy i pro podnikatele, očekáváme, že poptávka v nejbližších měsících poroste,“ sdělil LN Michal Banovský, jednatel Tri energo Brno.

Právní rámec pro další solární boom má zajistit novela energetického zákona, který mohla schválit už vláda Andreje Babiše (ANO), ale podle Martina Sedláka, programového ředitele Svazu moderní energetiky, na to nenašla odvahu.

„Třeba pro bytové domy je závazek vlády připravit nový energetický zákon již během tohoto roku velmi důležitý. Babišova vláda si s jeho aktualizací neuměla poradit, přitom právě zde lze odstranit bariéry, které brání pořízení solární energetiky na bytových domech. Dnes se musí na projektu dohodnout celý dům a musí pak společně nakupovat elektřinu ze sítě. To má nová legislativa změnit a umožnit vetší flexibilitu,“ popsal Sedlák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…