IKEM shání nového šéfa. Chystá se výměna ředitele Stiborka?

17.05.2023 16:20

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Tím je aktuálně Michal Stiborek, který se do čela přesunul 1.ledna 2019 z pozice ekonomicko-provozního náměstka.

IKEM shání nového šéfa. Chystá se výměna ředitele Stiborka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

Již téměř pětadvacet let působí ve vysokých manažerských pozicích.
 
Výměnou na pozici ředitele se zabýval i server VysokáHra.cz. Michal Stiborek totiž působil jako obchodní ředitel společnosti Setuza a.s. a následně jako generální ředitel Marila – Balírny a.s. Obě dvě společnosti patřily do portfolia ovládaného Tomášem Pitrem. Společnost Marila – Balírny byla navíc dlouhou dobu hlavním sponzorem příbramského fotbalového klubu, vlastněného tamním fotbalovým bossem Františkem Starkou. 
 
Podnikatel Tomáš Pitr, který byl za daňové úniky tři roky ve vězení, byl v listopadu 2012 za dobré chování předčasně podmínečně propuštěn. Předtím si ještě odseděl 27 měsíců ve vazbě v Česku a Švýcarsku. Redakce Vysoké hry upozornila i na rozhovor, který poskytl Pitr serveru SeznamZprávy.cz, ve kterém například uvedl, že spolupracuje s Romanem Janouškem.
 
Janouškovo jméno bylo s klinikou IKEM také spojováno, podle policie byl napojen na společnost Kardio Port, kterou kvůli spornému tendru kliniky prošetřovala protikorupční policie. Šlo o téměř dvoumiliardový tendr na dodávky zdravotnického materiálu.
 
 
Nejde ale o jediný problém kliniky IKEM. Protikorupční policie se také zabývala mnohamilionovými majetky bývalého ředitele Jana Malého a jeho náměstka Ivana Netuky. Šlo o nákupy nemovitostí za částky, které neodpovídaly jejich příjmům. Byty na lukrativních adresách byly nakoupeny v hotovosti bez hypotéky nebo půjčky.
 
Zájemci na post na nového ředitele se mohli hlásit do 15.května. Sám Stiborek ČTK potvrdil, že se výběrového řízení zúčastní. Podle svých slov byl k tomu ministerstvem zdravotnictví přímo vyzván.
 
„Vzhledem k tomu, že strategická vládní investice za miliardu korun s sebou přinese další návazné investice za více než miliardu korun, považuji tento krok zřizovatele za logický a správný," uvedl pro ČTK.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…