Indie kupuje ruskou ropu jako nikdy. Pak ji s marží přeprodává do Evropy

25.06.2022 21:34

Indické rafinerie masivně nakupují ropu z Ruska. Té je na trhu přebytek, když nejde do Evropy, která se snaží zbavit své závislosti na ruských fosilních palivech. Toho využívá Indie; oproti světovým cenám levnou ropu ve velkém kupuje, zpracovává a poté draze reexportuje do Evropy. Tento obchod běží už od jara, ale v posledních týdnech nabral na intenzitě. Píše o tom Echo24.cz.

Indie kupuje ruskou ropu jako nikdy. Pak ji s marží přeprodává do Evropy
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Podle květnových údajů analytické společnosti Kpler, která sleduje mimo jiné dopravu tankery, je nyní dovoz ruské ropy do Indie na druhém místě, hned za Irákem a před Saúdskou Arábií. Z Iráku dovážela Indie v květnu 1,07 milionů barelů denně, z Ruska 0,74 milionů barelů denně a ze Saúdské Arábie 0,71 milionů barelů denně.

  • Původní text ZDE

Podle už dubnových zpráv indického deníku The Economic Times kupovaly ruskou ropu jak státní petrolejářské India Oil Corp. a Bharat Petroleum Corp., tak například soukromá rafinérie Nayara Energy, navázaná na Rosněfť. Podle ropné analytičky Jane Xie ze společnosti Kpler 30 % z nakoupené ruské ropy v Indii v březnu skončilo nakonec v Evropě.

To se ale nelíbí Spojeným státům, které Indii vyzvaly, aby nenakupovala příliš mnoho ruské ropy. Podle BBC úředník amerického ministerstva zahraničí Amos Hochstein uvedl, že řekl indickým úředníkům, „aby nevypadali, že využívají bolesti, kterou pociťují evropské a americké domácnosti, když jim značně zdražil benzin a nafta.“

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…