Indie zakázala vývoz rýže. Svět se bojí hladomoru

31.08.2023 20:06

Indický zákaz vývozu rýže vyvolal v červenci obavy z globální potravinové krize. I proto, že rozhodnutí indické vlády přišlo týden po vypršení černomořské dohody o bezpečném vývozu obilí z Ukrajiny. Ceny rýže nyní v klíčových exportních zemích vrostly až o 20 %. Na rýži jsou přitom závislé přes 3 miliardy lidí na celém světě.

Indie zakázala vývoz rýže. Svět se bojí hladomoru
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ceny základních potravin v nejznámějších českých supermarketech

Indie je největším světovým vývozcem rýže, na celosvětovém vývozu se podílí přibližně 40 %. Ve snaze uklidnit domácí, rychle rostoucí ceny a zajistit potravinovou bezpečnost minulý měsíc – 20. července zakázala vývoz rýže, čímž snížila světové dodávky o zhruba polovinu. Dne 25. srpna pak uvalila 20% clo na vývoz parboiled rýže, která tvoří 30 % vývozu rýže ze země.

Ceny rýže v klíčových exportních zemí, jako je například Thajsko nebo Vietnam, vzrostly o 20 % od doby, co Indie zakázala její dodávky. Tento zákaz značně omezil i světové zásoby. Podle agentury Reuters nyní obchodníci předpokládají omezení dodávek i od dalších vývozců rýže, z důvodu zajištění potravinové bezpečnosti ve vlastních zemích.

Vývoz rýže v červenci plánoval dočasně omezit i Myanmar – Filipíny patří k druhému největšímu vývozci rýže hned po Indii. Filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší prohlásil, že země musí zvýšit své vlastní zásoby rýže. K zajištění dostatečných zásob na domácím trhu vyzval i Vietnam.

Indický zákaz vývozu rýže proto dle CNN vyvolalo obavy z globální potravinové krize. Na rýži, jakožto základní potravině, jsou závislé více než 3 miliardy lidí na světě. Podle ekonomů rozhodnutí indické vlády pocítí zejména obyvatelé globálního jihu. Paniku však oznámení zákazu vyvolalo i ve Spojených státech amerických, cena rýže se podle OSN Organizace pro výživu a zemědělství vyšplhaly na dvanáctileté maximum.

Zákaz vývozu rýže, který přispěl k obavám o dostupnost základních potravin a strachu z hladu milionů lidí, navíc přišel pouze týden poté, co vypršela dohoda s Ruskem, která zajišťovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí z Černého moře v uplynulém roce. Rusko odstoupilo od smlouvy a varovalo, že nemůže zajistit bezpečnost lodí.

Černomořskou dohodu zprostředkovala OSN a Turecko v červenci 2022. Jejím cílem bylo bojovat proti zhoršující se potravinové krizi, kterou ruská agrese na Ukrajinu vyvolala. Ukrajna i Rusko totiž patří mezí největší světové vývozce obilí.

K obnovení dohody by Rusko přistoupilo v případě splnění požadavků na zlepšení vývozu vlastního obilí a hnojiv. „Teprve po obdržení konkrétních výsledků, a nikoli slibů a ujištění, bude Rusko připraveno uvažovat o obnovení dohody,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Generální tajemník OSN Antonio Gutteres však uvedl, že byl ukončen pakt OSN o pomoci usnadnění ruských dodávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …