Inflace není pod kontrolou. Fialův „deštník“ nemyslí na nejhorší. Člen NERV v ČT odhalil vše

23.05.2022 21:40 | On-line

Česká republika čelí bezprecedentní inflaci. Vláda uvádí, že letos na opatření proti drahotě vydá zhruba 100 miliard korun. Podle opozice je to málo a reálně vydá daleko méně. S reformami kabinetu Petra Fialy má pomoci obnovená Národní ekonomická rada vlády (NERV). „Inflace není vůbec pod kontrolou,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 ekonom a člen NERV Petr Zahradník s tím, že vládní deštník proti drahotě je nedostatečný. Přednesl možnosti, jak by vláda měla s vysokou inflací bojovat.

Inflace není pod kontrolou. Fialův „deštník“ nemyslí na nejhorší. Člen NERV v ČT odhalil vše
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ekonom Petr Zahradník

Chudobou je v Česku ohrožena zhruba třetina lidí. Narůstá počet názorů, které říkají, že vláda nedělá dost. Podle Zahradníka za dvoucifernou inflací stojí dnes především úplné vyčerpání ekonomického modelu: „Tento model tu byl nastaven počátkem 90. let, který fungoval a o kterém se říkalo, že se vyčerpal už někdy před deseti roky. Kdyby pokračoval dál, dovedl by nás stejně do propasti,“ řekl k příčinám vysoké inflace.

„Jinými slovy, jsme na křižovatce. Je zapotřebí něco dělat. Nevinil bych z toho jednoho aktéra, to zaspání je víceméně kolektivní. Všem to vyhovovalo, že to zatím stále v nějaké setrvačnosti ještě fungovalo,“ míní ekonom.

Celý pořad najdete ke zhlédnutí ZDE.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Velmi silnou roli hraje i to, že česká ekonomika je stále pod velmi silným vlivem přímých zahraničních investic. „Tady je rozhodovací schopnost mimo naše hranice. Nemáme dostatek našeho kapitálu, který by byl schopen proniknout ke konečnému globálnímu klientu, a tím určovat podmínky na jednotlivém trhu.

Těch faktorů je mnoho. Je to i jakási naše omezená vůle inovovat: svým způsobem je zde důležitý faktor mentální uzavřenosti, neschopnosti dostatečně silně vnímat impulzy, které se dějí mimo nás. Je tu jakési uspokojení, že jsme do této doby dosáhli celkem slušné úrovně, a zároveň neochota se dále zlepšovat,“ podotkl Zahradník.

Následně byl vyzván k odhadu, kam až inflace dále poroste: „To je naprosto nepredikovatelná veličina. Tady si bohužel dokážu představit úplně vše. Za předpokladu, kdyby došlo k naplnění výhrůžek ohledně okamžitého zastavení či omezení ropy, plynu a uhlí, tak minimálně krátkodobě by to vyvolalo šok, který je nesrovnatelný s tím, co jsme do této doby zažili,“ pokračoval Zahradník.

„Takže říkat, že inflace je pod kontrolou, je iluze, už několik měsíců pod kontrolou není. A bohužel řešení inflace není pouze v rukách centrální banky. I vláda, resp. exekutiva, může, nikoli z hlediska příčin, ale z hlediska následků udělat některé kroky, které často vidíme v sousedních zemích,“ řekl.

Vláda by se měla inspirovat prý slušným návodem, který nabízí v této situaci Evropská komise: „Jde o daňové úlevy, přímé kompenzace těm, kteří jsou nejpostiženější. Dále jde o zastropování cen v podobě dodatečného zdanění zisku energetických firem, které z té situace mimořádně těží. Není ani vyloučena alternativa přídělového hospodářství, pokud by nastal krizový scénář, je to varianta, před kterou nemůžeme skrývat zrak,“ naznačil, jakým způsobem by Fialův kabinet mohl v této věci reagovat.

Projekt deštník proti drahotě představený Fialovou vládou je podle jeho mínění nekomplexní a nemyslí na možné ještě horší scénáře: „Ještě nenaplnil možnosti, které i v rámci evropských pravidel je možné využít. Jsme bohužel v tak vážné situaci, že řešení následků předchází řešení příčin. Při řešení následků vidíme z Maďarska, Německa, Rakouska i Polska, že nějakým způsobem zabírají poměrně robustní daňové úlevy, ať už v podobě daně z přidané hodnoty nebo spotřební daně a daně z příjmu. Tady lze určitě přidat.

Jih Evropy a například i Maďarsko preferují zastropování, a to je nástroj, který teď určitě nedoporučuji. Pak jsou tu věci spojené s přímými kompenzacemi, na to byl aktualizovaný i manuál, který říká, že pokud výdaje domácností na energii přesáhnou určitou procentní výši, tak domácnost má nárok na kompenzaci těchto nákladů, a to samé i v případě podnikatelských sektorů. Tady zatím nebylo učiněno dost, tady je pole neorané největší, tady je ještě prostor značný,“ zdůraznil ekonom Zahradník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…