Iniciativa hledá nejnesmyslnější zákon. Lidé mohou hlasovat v anketě

19.09.2012 16:14

Studentská iniciativa Zrušmezákon.cz spustila anketu o nejnesmyslnější právní normu. Hlasování podpořilo několik členů parlamentu. Zákon nebo paragraf, který získá nejvíc hlasů, pak chtějí navrhnout ke zrušení. Akce má upozornit na přebujelou byrokracii, řekl ve středu novinářům mluvčí projektu Randy Novák.

Iniciativa hledá nejnesmyslnější zákon. Lidé mohou hlasovat v anketě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Na webu Zrušmezákon.cz mohou lidé až do konce listopadu navrhovat zákon, který podle nich nejvíc komplikuje život občanům nebo podnikům. Součástí nominace musí být odůvodnění, proč by měla být daná norma zrušena, napsala ČTK.

Návrhy posoudí skupina právníků a ekonomů

Skupina expertů složená z právníků a ekonomů potom nominace odborně posoudí, aby se nestalo, že by byl na zrušení navržen zákon, který by třeba zasahoval do základních lidských práv nebo byl v rozporu s českými či evropskými právními směrnicemi. Z došlých návrhů pak odborníci vyberou pět "favoritů", ze kterých bude moci v lednu veřejnost vybrat nejnesmyslnější zákon.

"Povinností, které vyplývají z českých právních předpisů, je obrovské množství. Už to je myslím dobrý důvod pro jejich redukci. A co hůř - některé z těchto povinností nedávají vůbec žádný smysl," uvítal studentskou iniciativu například poslanec TOP 09 Jan Farský. Kromě něj projekt podpořil třeba senátor Pavel Eybert z ODS, z poslanců pak Lenka Andrýsová (LIDEM) a Jana Kaslová (TOP 09). Za opoziční poslance poskytli záštitu sociální demokraté Jeroným Tejc a Jan Hamáček.

"V rámci kontaktní kampaně se studenty budeme na podzim pořádat přednášky na středních školách, při kterých například vysvětlíme, jak se v Česku přijímají a ruší zákony," dodal Novák. Smyslem je podle něj pročistit českou legislativu a zjednodušit občanům život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…