Inkvizice, fantasmagorické dedukce. Takto si ulevil David Rath, když mu Jirát navrhl devět let v base

13.05.2015 19:10

Dalším dnem pokračoval soud v případu Davida Ratha. Ten se sice pomalu, ale jistě blíží ke konci. Na programu dnes byla řeč státního žalobce Petra Jiráta a Rathova advokáta Romana Jelínka. Jirát pro bývalého poslance navrhl devět let nepodmíněně s propadnutím veškerého jeho majetku.

Inkvizice, fantasmagorické dedukce. Takto si ulevil David Rath, když mu Jirát navrhl devět let v base
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jirát obvinil Ratha, který nyní pracuje ve vrchlabské nemocnici v Krkonoších jako lékař, že stál spolu s Petrem Kottem a jeho manželkou Kateřinou, v té době ještě Pancovou, na vrcholu celé zločinné pyramidy. „Základním jádrem organizované skupiny pachatelů byli doktorka Kottová, doktor Kott, David Rath v součinnosti s Lucií Novanskou,“ řekl Jirát senátu při zhodnocování jednotných důkazů.

Případ Lucie Novanské, který soudce Pacovský odloučil společně s Rathovou kauzou do jiné větve, aby soud mohl pokračovat rychleji, vidí Jirát jako méně společensky škodlivý, a proto jí navrhl „jen“ pět až šest let vězení s milionovou peněžní pokutou.

David Rath bezprostředně po Jirátově závěrečné řeči reagoval na návrh svého trestu tradičně slovy, že je nevinný a že Jirát pracuje s domněnkami a fantasmagorickými dedukcemi. „Pracuje formou inkvizice: plivla na hostii a přišla bouřka, proto musí být vinna,“ řekl obviněný exposlanec a dodal, že si po celou dobu dělal poznámky a naznačil i délku své závěrečné řeči. „Bude to mravenčí práce,“ nastínil.

Jirátovi se povedlo dovést k odsouzení manžele Kottovy, kterým soud nepravomocně vyměřil sedm a půl roku plus ztrátu majetku ve výši čtyřiceti milionů. Další nižší tresty padly i u ostatních obviněných. Ivana Salačová, coby spolupracující obviněná, skončila se tříletou podmínkou a milionovou pokutou. Jako jediná svůj trest podle očekávání přijala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…