Inženýr Dolejš, jak ho neznáte. Mluvil o americkém konvoji a pořádně se rozpálil

18.03.2015 22:59

Senátor Hassan Mezian (ČSSD), místopředseda ODS, senátor Miloš Vystrčil a místopředseda KSČM Jiří Dolejš ve středečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o cestě prezidenta Zemana do Moskvy k uctění památky obětí druhé světové války. "Divím se, že chce někdo Zemanovi cosi zakazovat," poznamenal Dolejš směrem k české pravici. Přidal i ostrá slova na adresu konvoje NATO, který projede Českem, a dočkal se jednoho připomenutí.

Inženýr Dolejš, jak ho neznáte. Mluvil o americkém konvoji a pořádně se rozpálil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se na letišti Václava Havla setkal s krajany přilétajícími z Ukrajiny do České republiky.Ti mu na uvítanou zazpívali píseň Ach synku, synku

Hned v úvodu Vystrčil čelil otázce, proč ODS dříve hájila exprezidenta Václava Klause, když šel "proti proudu" politiky EU, ale dnes strana kritizuje Klausova nástupce Miloše Zemana za obdobné chování - kroky proti proudu. Podle Vystrčila to není totéž. Poklonit se mrtvým je jistě správné, ale Zeman by tak podle Vystrčila mohl učinit i v Česku. Jet do Moskvy v tuto napjatou dobu prý není vhodné.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

V tu chvíli se ozval Dolejš. "Docela se divím těm, kteří to chtějí zakazovat, zakazovat by se to nemělo," zdůrazňoval komunista s poukazem na to, že se Zeman nejede poklonit Putinovi nebo snad Stalinovi, ale padlým.

Mezian k tomu dodal, že musíme ponechat otevřené komunikační kanály. "Musíme ponechat oevřený prostor pro určitý dialog," poznamenal senátor Mezian s tím, opačný postup by mohl vést k izolaci a další eskalaci napětí, případně k dalšímu násilí, před čímž on sám důrazně varuje.

Ukazují nám, kdo je tady pán, a my je máme ještě vítat, rozčílil se Dolejš

Následně se politici vyjadřovali k přesunu vojsk NATO přes české území. Podle komunistů je to harašení zbraněmi a provokace. "Na samotném cvičení nic špatného nebylo, ale tady nešlo o obyčejné cvičení, ale o ukazování svalů směrem na východ," prohlásil Dolejš. Podle jeho názoru se tímto ohrožuje mír na východě. "Tohle je demonstrativní akce, která má ukázat, kdo je tady pán, a ještě čekají, že budou vítáni chlebem a solí," rozčílil se Dolejš.

Podle Meziana to ale rozhodně není o demonstraci síly. V tom se shodl s Vystrčilem. Ten si ještě přisadil. "Pokud dnes bude někdo vítat americké vojáky, tak to nebude proto, že by je k tomu někdo nutil jako to bylo v dobách minulých," poznamenal směrem k Dolejšovi.

Nakonec přišla řeč i na petici proti prezidentu Zemanovi, která dnes dorazila do senátu. Politici se shodli na tom, že lze s prezidentem v mnohém nesouhlasit, ale je třeba respektovat jeho právo se vyjadřovat, takže není na místě požadovat jeho odchod z úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…