Íráčtí piloti se cvičí na patnácti českých bitevnících za 750 milionů

30.07.2015 13:09

V Česku se již školí první iráčtí piloti na české bitevníky L-159. Cvičit se tu pravděpodobně budou rok, postupně k nim přibude pozemní personál. Novinářům to dnes řekli zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Irák z Česka prostřednictvím společnosti Aero Vodochody kupuje 15 L-159, které česká armáda nepotřebuje.

Íráčtí piloti se cvičí na patnácti českých bitevnících za 750 milionů
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

Podle Malenínského jsou iráčtí piloti v Česku asi dva týdny, je jich 31. Odhadl, že výcvik potrvá minimálně rok, podle Stropnického bude pravděpodobně rozvržen do několika turnusů. "Výcvik bude trvat, než bude jistota, že jsou vycvičení," řekl Malenínský.

O prodeji nepotřebných letounů L-159 do Iráku se jedná již několik let. Konkrétní obrysy dohoda začala nabírat před rokem, vláda prodej schválila letos v březnu. Za 15 strojů má Česko dostat 750 milionů korun. Stropnický dnes novinářům řekl, že ministerstvo již má na účtu 620 milionů. Tato částka podle něj bude stačit na to, aby si armáda u Aera nechala přestavět tři stroje ze svých zakonzerovaných zásob na dvoumístné verze. Ze sumy by ještě mělo asi 100 milionů zůstat ministerstvu.

Ministr poznamenal, že obchod je nyní již zcela na Aeru Vodochody a Iráku. Blízkovýchodní země, která bitevníky chce nasadit do boje proti takzvanému Islámskému státu, již podle Stropnického složila peníze jako zástavu. Ministerstvo proto věří v úspěšné dokončení obchodu.

Na dodávce 15 strojů pro iráckou armádu za 750 milionů korun se ministerstvo dohodlo se společností Aero Vodochody na konci loňského srpna. Firma letouny koupí od armády a poté je prodá do Iráku. Takový postup vyžaduje zákon. Aero Vodochody zajistí uvedení letounů do provozuschopného stavu, jejich doplnění další výzbrojí a municí. Zabezpečí také i výcvik pilotů a pozemního personálu. Kolik za transakci z Iráku dostane, firma nezveřejnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…