Islámský extremismus je nutné potírat již v zárodku, domnívá se starosta Vrchlabí

24.12.2015 10:02

Stejně, jako v posledních krajských volbách se bude Jan Sobotka (BPP) ucházet o přízeň voličů. Minulé krajské volby v Hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM a obě se dohodly na vytvoření koalice. Proč by měli dát voliči nyní přednost společné kandidátce Starostů a Východočechů? Již sedmnáctým rokem působí jako starosta a od roku 2002 je navíc předsedou dobrovolného svazku měst a obcí „Krkonoše. Zevrubně jsme tak hovořili nejen o záměru propojit lyžařské areály ve středních Krkonoších, ale i o dalších možnostech, jak zatraktivnit české hory pro turisty. A nejen o tom....

Islámský extremismus je nutné potírat již v zárodku, domnívá se starosta Vrchlabí
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Vrchlabí Jan Sobotka

Při výběru lídra společné kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) a hnutí Východočeši pro krajské volby v Královéhradeckém kraji se rozhodovalo mezi Vámi a poslankyní Berdychovou. Nyní je již zřejmé, že přednost dostala žena. Víte proč? A je to pro Vás osobně zklamáním?

Zklamání to není, protože já dávám přednost ženám vždy, když je to vhodné.

Minulé krajské volby v Hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, obě se dohodly na vytvoření koalice. Jak byste stávající vedení hodnotil?

Stávající koalice v kraji si vede slušně, nevidím tam žádné zásadní nedostatky.

Proč by podle Vás měli voliči dát přednost Vaši kandidátce?

Kandidátka Starostové a Východočeši nabízí mnoho zkušených lidí, kteří znají dobře práci ve veřejné správě a znají problémy lidí jak ve městech, tak i v malých obcích. Máme představu, jak spravovat veřejný majetek a veřejné finance, i když na úrovni kraje je to podstatně těžší. Někteří z nás mají za sebou několikaletou práci v krajském zastupitelstvu.

Vy sám vítáte záměr janskolázeňské společnost Mega Plus, která chystá ve středních Krkonoších lyžařské propojení areálů Černá hora, Pec pod Sněžkou, Černý Důl, Velká Úpa a Svoboda nad Úpou. "Jako svazek jsme založili pracovní skupinu, která by se zabývala prosazováním propojování středisek v celých Krkonoších," řekl jste v reakci na záměr pro ČTK. K čemu jste prozatím dospěli? Vidíte nějakou překážku?

Dospěli jsme k sestavení pracovní skupiny při Svazku měst a obcí Krkonoše, která by měla začít pracovat začátkem příštího roku. Máme dobrou motivaci v projektu Pega Plus, myslím, že to je pro Krkonoše správná cesta. Přestože si uvědomujeme možný konflikt s ochranou přírody,chceme pracovat na principu spolupráce a dohody se Správou KRNAP.

Je to podle Vás cesta, jak můžou česká zimní střediska konkurovat těm zahraničním? Nebo co je podle Vás třeba změnit?

Myslím, že to může zvýšit atraktivitu lyžování v Krkonoších, protože jejich nadmořská výška je daná a nechceme ani rozsáhlé zásahy do lesních porostů. Chceme využít maximálně existujících kapacit pro atraktivní lyžování, aby se lyžař bez „sundání lyží“ mohl po celý den pohybovat na větším území a udělat si třeba i výlet do okolních lyžařských středisek.

Investice do nových lanovek a vleků by měly v příštích přibližně osmi letech dosáhnout kolem miliardy korun. Jak velkou částku by se na investici měla podílet sama radnice?

Je to velmi individuální, nelze obecně odhadnout podíl veřejných financí obcí na těchto investicích. Úloha měst a obcí není v podnikání, ale spíš ve vytváření podmínek pro investice nebo také v regulaci. Musíme pružně reagovat tvorbou územních plánů a regulačních plánů na poptávku investorů. Také musíme zajišťovat  kvalitní veřejnou infrastrukturu, jako parkoviště, veřejné osvětlení , vodovod, atd.

Máte představu o tom, kolik turistů v zimě město navštíví?

V zimě navštíví Vrchlabí kolem 50.000 tisíc turistů.

Jaké uplatnění mají občané ve městě a okolí mimo hlavní turistickou sezónu?

V „mimosezóně“  jsempřijíždějí turisté převážně za přírodou národního parku, kulturními památkami, nebo za sportem.

Blíží se konec roku. Máte již chválen rozpočet? A prozradíte nám, jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Jako každý rok, budeme zahajovat příští rok rozpočtovým provizóriem. Je to osvědčené řešení, která praktikujeme již několik let a umožňuje nám sestavit rozpočet na rok 2016 až po řádném uzavření roku 2015, tedy daleko přesněji. Rozpočet budeme schvalovat v březnu 2016. Investiční prioritou by měla být rekonstrukce nábřeží Labe, s hodnotou okolo 20 mil. Kč

Na podzim byl slavnostně otevřen nový sportovní areál. Jak jste ale celkově spokojen se sportem a volnočasovými aktivitami pro mladistvé?

Snažíme se vytvářet širokou nabídku sportovních a volnočasových aktivit pro mládež, ale největší problém vidím v tom, že mládež se nechce hýbat, nebo jen občas. Procento sportující mládeže je malé a fyzická zdatnost některých mladých je na pováženou. Některé sportovní oddíly zanikají, vlivem nedostatku dětí, a stále se to zhoršuje.

I Vás osobně zasáhla tragédie, které se odehrála minulý měsíc ve Francii. Již od roku 1989 totiž udržuje město Vrchlabí velmi vstřícné kontakty s partnerským francouzským městem Trouville sur Mer ležícím na pobřeží Normandie asi 25 kilometrů od Le Havru. Co tragický útok v Paříži udělá podle Vás s Evropou?

Myslím, že Evropa bude muset diskutovat o postoji k přistěhovalcům, a zvláště v zárodku potírat islámský extremismus.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …