Istanbulskou úmluvu vláda podle premiéra projedná na přelomu května a června

18.05.2023 17:09

Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, která je nazývána istanbulskou úmluvou, dostane vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) k projednání na přelomu května a června. Měla by ji předat oběma komorám Parlamentu k rozhodnutí a projednávání neodkládat. Žádné podstatné změny v českém právním řádu kvůli úmluvě nutné nebudou, uvedl dnes ministerský předseda ve Sněmovně v rámci interpelací. Pro ratifikaci úmluvy se ve středu vyslovil také prezident Petr Pavel, který v případě parlamentního souhlasu dostane dokument k podpisu.

Istanbulskou úmluvu vláda podle premiéra projedná na přelomu května a června
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Když ji (úmluvu) ratifikujeme, tak vlastně pro náš právní řád to žádný opravdu podstatný posun znamenat nebude,“ reagoval premiér na obavy poslance SPD Vladimíra Zlínského. Podle poslance je úmluva namířená proti rodině a předpokládá mimo jiné převýchovu mužské části populace. Podle premiéra se výhrady vůči úmluvě „většinou týkají spíše formy, jazyka, tónu, vyznění než toho obsahu“. Většina požadavků vyplývajících z úmluvy už je obsažena v trestním řádu a dalších zákonech, řekl Fiala. Podle části konzervativních senátorů by si úmluva vynutila změny občanského zákoníku nebo azylového zákona.

Premiér připomenul, že Ministerstvo spravedlnosti navrhlo vládě buď schválit úmluvu s návrhem na její ratifikaci Parlamentem, nebo projednávání odložit do příštího roku, případně proces ratifikace zastavit. „Můj osobní názor je, že by bylo výhodnější a správnější a spravedlivější, aby měli šanci se vyjádřit všichni poslanci, takže si myslím, že bychom měli istanbulskou smlouvu předložit skutečně k rozhodnutí Parlamentu,“ dodal předseda vlády.

Úmluva byla přijata v dubnu 2011, za vládu ČSSD a ANO byla podepsána o pět let později. Bývalé vlády její ratifikaci odsouvaly vzhledem k tomu, že text dokumentu vyvolává kontroverze. Odmítají ho konzervativci či sedm křesťanských církví. Podle zastánců naopak pomůže zlepšit pomoc obětem a představuje i symbol, že násilí je v Česku nepřijatelné. Podle ženských organizací je úmluva terčem dezinformační kampaně některých spolků i jednotlivců.

Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech. Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců. Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy. Text zmiňuje, že do prevence by se měli zapojit i muži a chlapci. Pracovat by se mělo i s násilnými osobami.

Dokument ratifikovaly čtyři desítky zemí včetně jihoevropských katolických zemí, nedávno také Ukrajina čelící agresi Ruska, které ratifikaci odmítlo stejně jako Bulharsko či Maďarsko. Neprovedlo ji Slovensko. Od úmluvy předloni odstoupilo Turecko, ačkoli ji ratifikovalo v roce 2012 jako první ze signatářů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

K čemu máme zákony , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOrel první , 18.05.2023 17:41:17
Které už dávno násilí na ženách řeší.Tady jde o úplně neco jiného a násilí na ženách je jen zástěrka.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…