Italské volby vyhrál Putin, píší ve světě

06.03.2018 7:17

Ze světa i nadále přicházejí reakce na výsledek parlamentních voleb v Itálii, kde uspěli euroskeptici a kritici liberální přistěhovalecké politiky. Mimo jiné se objevují názory, že jedním z vítězů voleb je Vladimir Putin.

Italské volby vyhrál Putin, píší ve světě
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Průzkumy veřejného mínění z posledních týdnů dávaly tušit, že vyloženě prounijní politická hnutí nečeká nic snadného. Realita je však ještě horší, než si dokázal Brusel představit v těch nejhorších nočních můrách. Mediální mainstream hodnotí výsledek italských voleb jednoznačně a zároveň dle očekávání. Hnutí pěti hvězd, které získalo přes třicet procent hlasů, označují novináři a politologové za krajně pravicové a populistické uskupení. Stejné nálepky potom dávají Lize severu v čele s Matteo Salvinim.

Profesorka Ben-Ghiatová z New York University dokonce na webu CNN tvrdí, že v italských volbách uspěli fašisté. „Žádná ze stran či koalic sice nemá dostatek hlasů pro sestavení vlády, ale na obzoru se rýsují změny, které pro liberální demokracii nevěstí nic dobrého,“ píše Ben-Ghiatová, která označuje za klíčové téma voleb migraci. Zároveň však poukazuje na třetinovou nezaměstnanost mládeže a celkově špatné ekonomické výsledky.

Salviniho označuje za „nebezpečného člověka“ a vyčítá mu, že „obdivuje Vladimira Putina a rád se fotí s Viktorem Orbánem, Marine Le Penovou či Donaldem Trumpem, které považuje autorka článku za nejhorší zlo současné světové politiky. „Tyto volby ukázaly, že Itálie, kde se před desítkami let zrodil fašismus, se rozhodla upřednostnit spíš své pravicové než tradiční levicové kořeny,“ uzavírá Ben-Ghiatová.

Své obavy z vývoje v Itálii neskrývá ani komentátor Ariel David  izraelského deníku Haaretz, podle kterého je výsledek těchto voleb prvním skutečným úspěchem protestních stran v Evropě. „Povolební koalice budí obavy v Evropské unii a naopak radost v Kremlu,“ píše David ve svém textu, který nese titulek „Vladimir Putin zvítězil v italských volbách“. „Zapomeňte na Brexit či úspěch Donalda Trumpa. Nejtvrdší úder dostala liberální demokracie v Itálii,“ dodává David.

David očekává obtížná koaliční vyjednávání a tvrdí, že nejistota a nestabilita vážně poškodí nejenom Itálii, ale celou Evropskou unii. Naznačuje také, že svůj podíl na výsledku voleb má Rusko. „Před volbami se ozývaly varovné hlasy, že Kreml se bude snažit prostřednictvím fake news a internetových trollů ovlivnit výsledek hlasování. Ať už bude vládnout Liga severu s Berlusconiho Forzou Italia či Hnutí pěti hvězd, Rusko si může gratulovat.“

Z italských voleb má obavy také britský publicista a autor úspěšné knihy o Mussolinim Nicholas Farrell, který ve svém článku v magazínu Spectator s titulkem „Italská politická tortura pokračuje“ tvrdí, že výsledky voleb předvídal. „Itálii čeká velmi bolestné období, kdy se bude snažit sestavit vládu. V jejím čele může stát Hnutí pěti hvězd, jehož zakladatel Beppe Grillo vždy tvrdil, že do koalice nikdy nepůjde. Ale současný jednatřicetiletý šéf partaje Gigi Di Maio naznačil, že to již neplatí. Bůh pomáhej Itálii i celé Evropě,“ dává autor jasně najevo, co si myslí o vítězi voleb.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …