Ivan Bartoš v ČT: Jestli se Babiš bojí vystoupit před evropskými politiky, tak...

20.11.2018 21:40

Boj o hlasy pro vyslovení nedůvěry vládě, ale i pro udržení vlády u moci dostává konkrétní podobu. Pražská ČSSD vyzvala vedení, aby z vlády odešel premiér, a chce také post Ministerstva spravedlnosti. Pokud to hnutí ANO odmítne, vyzývá ministry k demisi. Komunisté vládu podpoří. Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview na ČT24 promluvil o tom, že čeká, jak se ČSSD zachová a kam až podle něj zajde zachraňování a udržování vlády Andreje Babiše.

Ivan Bartoš v ČT: Jestli se Babiš bojí vystoupit před evropskými politiky, tak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Bartoš hned v úvodu sdělil, že měl dnes druhou schůzku s předsedy opozičních stran, kam se oproti původnímu formátu nedostavil předseda SPD Tomio Okamura. „Ten předvedl takový veletoč, ačkoliv v první fázi kritizoval pana premiéra. Teď tvrdí, že problém je ČSSD,“ řekl s tím, že divné je podle něj hlavně to, že první vystoupení předsedů, kterého se Okamura účastnil, především adresovalo problémy na premiéra Babiše.

Můžete se tedy v tuto chvíli spolehnout na všechny opoziční poslance, že budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry? Zajímala se moderátorka Zuzana Tvarůžková. Pokud proběhne vše, jak se předpokládá, tak se podle Bartošových slov Okamura zavázal za klub, že bude tak hlasovat.

Apeloval prý také na předsedu ČSSD Jana Hamáčka ohledně hlasování a zjišťoval, jaká je vlastně jeho pozice. „Od něj zaznělo, že by preferoval slovenský model, že premiér odstoupí a došlo by k rekonstrukci vlády,“ uvedl, že se uvidí, na jakých dalších krocích se ČSSD dohodne na středečním setkání předsednictva strany.

I když sociální demokracie podrží Babiše, tak vše bude pokračovat dál. Kauza není uzavřena, zdůrazňuje dále Bartoš. „Očekávám tak zítra od sociální demokracie, že nepodrží Babiše v čele vlády a budou hlasovat pro nedůvěru vládě. „Možná to bude pro sociální demokracii obtížné, ale preference jí klesají. Žít ve stínu Andreje Babiše je pro ČSSD fatální,“ dodává s tím, že pokud ještě mají vztah ke svým voličům, tak by měli Babišovi sebrat elektorát, který jim svou kampaní a programovým prohlášením přebral.

Rozhodně prý není pravda, co zaznívá od samotného Babiše, že by to, co se tu děje, nevadilo evropským liberálnědemokratickým politikům. „Ten jeho problém se řeší i na poli Evropského parlamentu. Ti politici s tím mají problém a vrhá to na nás špatný stín,“ uvedl a zmínil, že náš premiér Babiš odmítl vystoupit před Evropským parlamentem v lednu. „Oni se tam o tom vyjadřovali, že to není slušné. Jestli se Babiš bojí vystoupit před evropskými politiky, tak... Tato kauza má ještě větší přesah, a to v důvěryhodnosti České republiky v zahraničí,“ řekl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Celá situace je podle Bartoše problémem i pro řadu poslanců z hnutí ANO. Stejně tak hovořil i místopředseda ČSSD Martin Netolický, který prý s některými z nich mluvil. „Měli jste vidět jejich výrazy, když dávali důvěru vládě opírající se o komunisty. Faltýnek ten klub drží velmi zkrátka, i když to řadě poslanců ANO vadí,“ je přesvědčen předseda Pirátů.

„Tahle situace se nevyřeší v pátek hlasováním o nedůvěře, nebo důvěře vládě. Bojím se, že namísto toho, abychom řešili legislativní proces, budeme co měsíc řešit další skutečnosti, které vládu budou zase znedůvěryhodňovat,“ řekl s tím, že řešení je hlavně na Babišovi a jeho hnutí ANO. „Jestli Babiš tvrdí, jak je ANO demokratické, měli by poslanci ovlivňovat, jak jedná jejich předseda,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…