Ivan Bartoš vzpomíná na srpen 1968. Naděje utopená v krvi...

21.08.2021 11:52

Česko si dnes připomíná události 21. srpna 1968, konají se vzpomínkové akce v Praze i v regionech. Na to, jak před třiapadesáti lety vtrhla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy a násilně ukončila liberalizační proces v tuzemské společnosti i politice, vzpomíná na svém facebooku také předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Připomíná, jak daleko jsme došli, a že demokracie není samozřejmost.

Ivan Bartoš vzpomíná na srpen 1968. Naděje utopená v krvi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa byl vpád armád Sovětského svazu, Polska, Maďarska, Bulharska a Německé demokratické republiky, který započal 20. srpna 1968. 

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Tehdy vojska přijela na základě tzv. „zvacího dopisu“, který podepsali členové konzervativního křídla komunistické strany. Ústřední výbor KSČ invazi odsoudil a zanedlouho vojska zatkla vedoucí představitele strany v čele s Alexandrem Dubčekem.

Vojska Sovětského svazu zůstala na území Československa až do roku 1991. V souvislosti s invazí přišlo 137 lidí o život a 500 lidí utrpělo vážné následky. Po okupaci emigrovalo asi 300 tisíc lidí

K tomuto významnému historickému milníku moderních českých dějin připojil svůj pohled šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„V ranních hodinách 21. srpna 1968 začala okupace naší země vojsky pěti armád Varšavské smlouvy v čele s vojáky Sovětského svazu. Dnes od toho rána uplynulo přesně 53 let…,“ vzpomíná Bartoš, který když čte či poslouchá vzpomínky pamětníků na pražské jaro, cítí z nich obrovskou touhu velké části společnosti po změně.

„Touhu obyčejných lidí – studentů, ale i maminek a tátů – po životě v alespoň trochu svobodnější společnosti, ve které jim nikdo nebude diktovat, co si mají myslet a co mají dělat,“ pokračuje.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V měsících pražského jara se Čechoslováci mohli a chtěli zajímat o veřejné dění, mohli se ohlédnout za předešlými roky, mohli se zamyslet nad demokratizací politického a ekonomického systému. „Vytvořili tak tlak na celkové uvolnění, který daleko přesahoval to, co komunisté nabízeli a chtěli nabídnout,“ dodává.

Všechny tyhle představy o životě ve svobodnější zemi se s příjezdem okupačních tanků během jedné noci rozplynuly. Na skutečnou změnu museli lidé čekat celou další generaci.

„Byť byly naděje roku 1968 utopeny v krvi, chci věřit tomu, že z energie těch, co se komunismu postavili, čerpáme dodnes,“ míní Bartoš, který komunismus zažil jen jako dítě a je vděčný všem, kteří bojovali za to, že dospěl ve svobodné společnosti.

„I demokracie ale znamená soustavnou práci. Ve dnech, jako je tento, se chci zastavit a připomenout si, jak dalekou cestu jsme ušli. Chci si připomenout ty, kteří se zasloužili o svobodu nás všech, nadechnout se a pokorně se pokusit na jejich práci navázat.

Před 53 lety cestu za lepší a spravedlivější společností zastavilo násilí. Dnes je nám dopřán ten luxus, že budoucnost máme ve svých rukou. Za to mnohým našim předkům patří můj dík,“ uzavírá Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …