Ivan Langer: Udělal jsem tři chyby. Lisabon, volbu prezidenta a uznal jsem Kosovo

10.03.2023 8:55 | Ze sítí

Na počátku tisícíletí se o Ivanu Langerovi mluvilo jako o korunním princi ODS. Když toto sousloví Langer slyšel po dvaceti letech od moderátora Luboše Xavera Veselého, začal se smát. Na dnešní ODS nenechal nit suchou. Kritizoval především stávajícího předsedu strany a premiéra Petr Fialu. Nešetřil ale ani Evropskou unii. Ta podle něj páchá sebevraždu.

Ivan Langer: Udělal jsem tři chyby. Lisabon, volbu prezidenta a uznal jsem Kosovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí
„Velká očekávání vystřídala celá řada zklamání,“ začal hned v úvodu svého vystoupení v internetové televizi XTV Langer, když hodnotil Fialův kabinet. „Není žádným tajemstvím, že cítím velké rozpaky z výkonu ODS, jejímž jsem stále členem. A teď mám před sebou zase takovou etapu, kdy se mám rozhodnout, jestli zaplatit členské příspěvky, nebo nezaplatit,“ pokračoval.

ODS dnes podle Langera trpí třemi nemocemi.

Jednak něčím, co nazval „manažerismem“, tedy hledáním různých řešení problémů, u kterých však chybí jakási strategická koncepce, kde by jeden krok navazoval na druhý a aby tyto kroky byly rozčleněny podle priorit.

Druhou nemocí, kterou ODS z Langerova pohledu trpí, je „komunalismus“, což z Langrova pohledu není nic jiného, než ztráta ideologického hlediska. Opravují se lavičky a chodníky, klidně s hnutím ANO nebo s komunisty a ideologie jde stranou. Podle Langera to není dobře.

Do třetice je podle Langer problém v tom, že z ODS vymizela touha vítězit, a vystřídala ji touha zúčastnit se. To se podle něj projevilo jak vznikem koalice SPOLU, kde z Langerova pohledu nebyla ODS dostatečně připravena na vládnutí, neměla řečeno, že jako první udělá to, pak to a nakonec to, tak faktem, že ODS nebyla ochotná vygenerovat vlastního prezidentského kandidáta. Langer je z toho zklamaný, i když si je podle vlastních slov velmi dobře vědom, že kandidát ODS by neměl šanci vyhrát. „Přesto si myslím, že ten pokus měl být učiněn,“ zdůraznil Langer.

Langer má za to, že pokud by existovala vláda s účastí ANO a SPD, bylo by to ještě mnohem příšernější, než jak vládne Fialův kabinet, jenže obratem k této tezi přidal jedno „ale“.

„Alternativa v podání ANO nebo SPD je pro mě násobně a násobně horší, než je výkon téhle vlády, ale jestli dělá někdo něco blbě, tak to ještě neznamená, že ten, kdo to dělá teď, to dělá dobře a nebo že to taky nemůže dělat ještě blběji. Protože mi záleží na České republice, tak mě to trápí,“ shrnul svůj pohled Langer.               

V obecné rovině se mu zdá, že v politice začíná chybět obsah a převládá toliko marketingová forma.       

Stejně kriticky se stavěl i k EU.

„EU pod vedením Evropské komise páchá kolektivní sebevraždu a z Evropy se jednoho dne stane bezvýznamný poloostrov eurasijského kontinentu,“ pravil Langer s tím, že evropské šílenství se projevilo i na Green Dealu. V rozhovoru také definoval tři chyby, kterých se v politice dopustil. První prý bylo to, že hlasoval pro Lisabonskou smlouvu, druhá tkvěla v tom, že podpořil přímou volbu prezidenta a třetí tkvěla v uznání nezávislosti Kosova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bubák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBléry , 10.03.2023 11:00:01
Proboha Íčko, koho tu ještě zajímáš? Zalez zase zpátky do hnoje a nezkoušej se cpát do veřejného prostoru.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…