Ivan Langer vydal odvážné pravicové vyjádření. Podívejte se

20.06.2014 10:57

Někdejší místopředseda občanské demokracie, dlouholetý poslanec a exminitr vnitra Ivan Langer se stáhl z pozornosti médií. I přesto je jimi ale stále často démonizován. Časopisu BYZMAG poskytl obsáhlý rozhovor a podělil se o informace ze svého života, co v dnešní době dělá, čím se živí a jaký je jeho pohled na politiku.

Ivan Langer vydal odvážné pravicové vyjádření. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Ivan Langer je spojován se značkou ODS, časopis BYZMAG jej označuje za jejího „korunního prince". Stav současné politiky nehodnotí příliš kladně.

„Z toho, co vidím, tak jsem smutný, protože jsme svědky eroze standardního politického systému postaveného na standardních politických stranách. Jsem smutný z toho, že namísto jasných vizí postavených na jasně vymezeném ideologickém základu jsme svědky dramatických výkřiků, vulgarizace politiky a myslím, že spíše vítězí ti, kteří říkají, že je všechno špatně a všechno bylo špatně, namísto toho, aby vítězili ti, kteří říkají, toto je náš cíl, zde je konkrétní představa, kterou máme, jak toho dosáhnout," shrnul exministr svůj pohled na dnešní politiku.

Role tradičních politických stran klesá, marketingové projekty mají zelenou. Tento fakt podle Langera pramení ze zklamání části veřejnosti z toho, jak politika vypadala, a může souviset i s radikalizací, která je charakteristická nejen pro Českou republiku.

To, co se dnes děje, považuje bývalý vrcholný politik ODS za snahu odideologizovat politiku a odideologizovat i celý svět. V porovnání s 90. léty se politika velmi liší. „Já mám trošku obavu, že se to netýká, že to není jev vlastní a charakteristický jen pro politiku, ale pro celou společnost. Bojím se, že se zde šíří, kromě atmosféry zloby a zášti, také atmosféra šedi a průměrnosti, kdy každý, kdo jen trochu vyčnívá nad ostatní díky své inteligenci, vůli, pracovitosti a má třeba i trochu štěstí, tak je hned ostrakizován, mlácen po hlavě a vyštípáván z toho stáda, do kterého nás chtějí někteří znovu a znovu sehnat," popisuje Langer.

„A pokud si nebudeme vážit lidí, kteří dosáhli nějakého úspěchu, pokud budeme odmítat to, že existuje přirozená stratifikace společnosti, v níž někteří jsou úspěšnější, někteří méně úspěšní a budeme se snažit ty, kteří vyčnívají, zatlačit mezi ty průměrné, a budeme popírat to, že existuje přirozená rozdílnost mezi lidmi a jediné, o co nám má jít, tak je rovnost příležitostí, potom výsledkem toho bude nejen všudypřítomná šeď a průměrnost v našem životě, ale také v politice," je přesvědčen bývalý politik.

Před patnácti lety se rozhodl založit libeálně-konzervativní think tank CEVRO a později i vysokou školu CEVRO Institut, které spoluzakládal jako instituce pečující a rozvíjející inteligenční a osobnostní potenciál členů politické strany a příznivců nějakých idejí. Osobně je hrdý, že škola přežila i v obrovské konkurenci, a věří, že ji za deset let uvidí jako výběrovou školu, jako „štiku v rybníce soukromého vysokého školství".

Evropská unie klade příliš mnoho překážek svobodnému podnikání

V současné době se Langer zabývá advokacií. Sám je denně konfrontován s legislativou a nastavením podnikatelského prostředí. Stát podle něj dává více a více překážek živnostníkům a obává se, že to bude ještě horší. „Nicméně toto bude nekončící boj, který nezačíná ani tak v České republice, ale pramení z celkového konceptu Evropské unie, kde víra v regulace, státní zásahy, zvyšování daní, míry přerozdělování je tím zdrojem veškerých nebo drtivé většiny překážek pro podnikání," tvrdí exministr vnitra.

Langer je olomouckým patriotem, v tomto městě žije a hodlá mu ze všech svýc sil pomáhat. Z vývoje v Olomouci je prý rozpačitý, protože má srovnání s jinými městy České republiky i celé Evropy. V tomto ohledu nabyl pocit, že „Olomouc zaspala, spí a její význam se vytrácí".

Bývalý místopředseda ODS se vyjádřil také k médiím, která psala v negativním smyslu o jeho přátelství s Ivanem Kyselým. „Tak dlouho mě ty lži, fámy a pomluvy (řekl bych až xenofobní) zejména ze strany některých deníků, některých novinářů a některých lidí, štvaly, že když přišla tato nabídka, tak jsem ji milerád akceptoval. A těším se, co se bude dít dál," uvedl Langer k rozhodnutí stát se obchodním partnerem Kyselého.

Na závěr popřel, že by uvažoval o svém znovuzapojení do politiky, byť třeba jen na komunální úrovni. „V mém životě vidím úplně jiné výzvy a úplně jiné cíle. Je to primárně rodina, přátelé a odpovědnost za tým lidí, se kterými mám to štěstí dlouhá léta spolupracovat," uvedl Ivan Langer v rozhovoru pro BYZMAG.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…