Já nic, já expert! Michalik radil poslancům o solárech. Prý jen trochu

05.01.2022 7:11

Ekonomický expert hnutí STAN Věslav Michalik, jemuž vládní angažmá zhatilo jeho napojení na kyperskou firmu Lowfield Investments, se znovu objevuje na scéně. Vyšlo najevo, že jako člověk, který s pomocí této kyperské firmy investoval do solárních elektráren, zároveň mohl vstupovat do jednání poslanců o tom, jak moc mají být výnosy ze solárních elektráren zdaněny. Michalik se však brání, že na jednání poslanců seděl jen jako pozorovatel.

Já nic, já expert! Michalik radil poslancům o solárech. Prý jen trochu
Foto: Repro ČT1/BR
Popisek: Věslav Michalik ve vysílání 168 hodin

Věslav Michalik (STAN), někdejší kandidát na ministra průmyslu a obchodu, který si musel sbalit krabice a odejít ještě dřív, než na ministerstvo usedl, se znovu objevuje na scéně. Nominace na ministerské křeslo se musel vzdát, protože vyšlo najevo, že s jeho podnikáním je spojena neprůhledná firma na Kypru. Teď se zdá, že jako investor do solárních elektráren se v minulém volebním období pokusil ovlivnit novelu zákona o podporovaných zdrojích energie.

Dnes již bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) hlásala, že chce schválit bič na solární barony. Když chtěla definovat, kdo je solární baron, snažila se prosadit, že za nepřiměřený výnos ze solární elektrárny bude považován výnos nad 6,3 procenta. Nakonec je přípustné výnosové procento v rozmezí 8,4 až 10,6. Konkrétní hodnotu určí vyhláškou vláda. Někdejší poslanec za STAN Petr Pávek v minulém volebním období předkládal návrh, aby za přijatelný výnos byl označen výnos do 9,5 procenta. Podle informací Lidových novin se v této otázce Pávek radil s Věslavem Michalikem.  

Jak Pávek, tak Michalik však odmítají, že by v této otázce spolupracovali.

„Nepomáhal mi. Jednou nebo dvakrát jsme se sešli, abych ho informoval. Byl spojkou do STAN, co se týče energetiky,“ řekl LN exposlanec Pávek, který není členem STAN, ale v roce 2017 byl na jeho kandidátce zvolen do Sněmovny.

„Ve sněmovním hospodářském výboru jsme se bavili o vnitřním výnosovém procentu. To nemá žádný vliv na to, kolik budou solárníci brát. Pouze kdyby sazba klesla příliš nízko. Vládní návrh začínal na šesti a něco procentech. Z mého pohledu to byla lenost Ministerstva průmyslu a obchodu, které nechtělo v Bruselu notifikovat novou sazbu,“ vysvětloval novinářům svůj návrh Pávek.

„Pozval mě pan poslanec Pávek na jedno jednání, které sám inicioval. Byl jsem na tom jednání vyloženě jako posluchač,“ uvedl k tomu Michalik. „Jako ekonomický expert jsem byl přizván na jednání, abych se seznámil s tím, jaký bude postoj našeho poslaneckého klubu v této věci. To je všechno. Pamatuji si jen, že se vedla spíše diskuse, zda mají být různé zdroje energie podporované odlišně, anebo zda by nebylo správné sjednotit je na jednom konkrétním procentu. To bylo podle mne hlavním předmětem diskuse,“ dodal ještě.

Deník N na podzim minulého roku uvedl, že Michalikovi na investice do solárního byznysu půjčila peníze kyperská firma Lowfield Investments. Michalik později prozradil, že za touto firmou stojí jeho manželka.

Z Ministerstva průmyslu a obchodu, které teď za STAN řídí Jozef Síkela, zaznívá, že konkrétní vládní vyhláška, která stanoví, jaký výnos ze solárních elektráren je ještě možné považovat za únosný, bude přijata v první polovině roku 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…