Já se firmám namočeným v podvodu omlouvat nebudu, rozčiloval se šéf finanční správy Janeček

27.09.2017 17:12

Do internetové televize DVTV zavítal šéf Finanční správy ČR Martin Janeček. Nikoli poprvé zdůrazňoval, že nikdy nedostával pokyny od bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO) v tom smyslu, aby finanční správa šla po té a té firmě.

Já se firmám namočeným v podvodu omlouvat nebudu, rozčiloval se šéf finanční správy Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel finanční zprávy Martin Janeček

Janeček se nechtěl vyjadřovat k nahrávce skupiny Šuman, kde bývalý ministr tvrdí, že finanční správa klekla na firmu FAU.

„Já jsem takovouhle větu od pana Babiše nikdy neslyšel a nebudu hodnotit nahrávku. Mluví o finanční správě zřejmě, ale co já s tím mohu dělat,“ konstatoval Janeček. Zdůraznil, že z Babišovy strany nikdy nepadly pokyny ve stylu: Klekněte na tu a tu firmu. „Rozhodně odmítám, že bych byl nějakým způsobem úkolován. Určitě nás to poškozuje, protože to vytváří nedůvodný dojem, že se tady dělo něco nezákonného, ale to není pravda,“ zdůraznil.

Celý rozhovor naleznete zde.

V internetové televizi také zdůraznil, že zajišťovací příkaz znamená, že finanční správa požaduje po firmách zaplatit daně dřív, než by bylo obvyklé, protože existuje podezření, že by ty firmy mohly být vytunelované. V šesti případech ale už finanční správa prohrála, protože nedokázala přesvědčit soud, že existuje důvod pro požadavek dřívějšího zaplacení daně.  

Nechtěl se ztotožnit ani s omluvou Babišova nástupce Ivana Pilného (ANO), který se omluvil některým firmám za likvidaci. „Jestli je ta firma v podvodu, tak já se jí omlouvat nebudu,“ řekl jasně Janeček. „Soud neřekl, že ty firmy nejsou zapojeny v podvodu. Na tom si trvám. Soud řekl, že jsme neměli chtít tu daň dřív,“ zopakoval Janeček.

Podle ředitele asi nikdo nepochybuje o tom, že se daně v České republice platit musejí. Pokud ale firmy budou požadovat náhradu škody za neoprávněné uvalení zajišťovacích příkazů, bude zkoumáno, kdo za stát nese konkrétní odpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …