Jádro v Česku chceme. Má podporu napříč politickým spektrem, zaznělo v ČT

31.07.2012 22:31

O nové energetické koncepci České republiky přišli do Událostí, komentářů diskutovat ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a ostravský primátor a Kubův stínový kolega z ČSSD Petr Kajnar. Téměř na všem se shodli – hlavně na podpoře jaderné energie.

Jádro v Česku chceme. Má podporu napříč politickým spektrem, zaznělo v ČT
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Cena elektrické energie je dána zákonem o výkupu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, který byl podle mého velmi špatně nastaven,“ uvedl Kuba a vysvětlil, že cena již neporoste, ale protože zákonem je daná patnáctiletá návratnost pro tzv. solárníky, v příštích letech se cena elektřiny nesníží.

Čím nahradit uhlí? Těžko říct

„Bohužel zaplatíme za to, že jsme byli pionýry v oblasti propagace zelené energie,“ souhlasil Kajnar. Česko to podle něj bude stát 300-600 miliard korun. Kuba rozhodně odmítl, že podporou jaderné energie půjde Česko proti hlavnímu proudu evropského směřování. „Tím nejhlavnějším představitelem je Německo, ale už i tam zaznívají hlasy, že to není reálné,“ myslí si ministr.

Podle Kuby existují velké otazníky nad tím, jak bude za pět či za deset let fungovat německý průmysl bez jaderných elektráren. „Energetická koncepce nemůže být hurá plánem,“ upozornil Kuba. „Myslím si, že tohle má podporu napříč politickým spektrem a je to správné rozhodnutí,“ řekl Kubův sociálnědemokratický protějšek k podpoře jaderné energie.

„Já si neumím představit, že by se bez změny horního zákona prolamovaly limity,“ vyjádřil se ministr k těžbě uhlí v Česku. Problémy nese také nahrazení uhlí například plynem – Kuba zmínil geopolitická rizika a možnost toho, že by někoho mohlo napadnout kohoutek rodinám závislým na něm vypnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…