Jak hospodaří politické stany? SPD spoří, ODS si předcházejí sponzoři

07.04.2019 19:45

Jak to vypadá s financováním politických stran v roce 2018? Nejvíce finančních darů ze všech politických subjektů dostala v loňském roce ODS. Mezi nejbohatší české politické strany se řadí Piráti a SPD. Server iDNES.cz si detailně posvítil nejen na jejich výdaje a příjmy, které odhalily právě odevzdané výroční finanční zprávy.

Jak hospodaří politické stany? SPD spoří, ODS si předcházejí sponzoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Vzhledem ke své velikosti je SPD nejbohatší českou politickou stranou. Na účtu se může pochlubit částkou 36 milionů korun. Pravidelné výdaje má minimální a za sebou rok s dvojími volbami. Podobně jako u ostatních stran tvoří většinu příjmů SPD státní příspěvek – v tomto případě 34,3 milionu korun. Hnutí vyplácí jen brigádníky, kterým loni zaplatilo 275 tisíc korun. Strana však má dost peněz i díky tomu, že hodně uspořila v roce 2017.

Šéf SPD Tomio Okamura prozradil, jak bude SPD své miliony investovat. „Veškeré prostředky využíváme k prosazení našeho programu,“ uvedl. V loňském roce fungovalo SPD poprvé jako parlamentní uskupení celý rok a hospodařilo se ztrátou zhruba 900 tisíc korun, což je vzhledem k příjmům 40 milionů korun detail.

Ještě lépe jsou na tom po finanční stránce Piráti. Ti na účtu disponují s částkou 53 milionů korun. Jde ale o větší stranu s rozsáhlejšími pravidelnými výdaji. Piráti si prý peníze schovávají na budoucí volby. Nabízí se srovnání, kdy ANO má nyní na účtu lehce přes šestnáct milionů korun. ODS měla na účtech při sestavování účetní uzávěrky jen pět milionů, i přestože loni dostala na darech nejvíc ze všech politických subjektů – téměř sedmdesát milionů korun.

Babišovo hnutí ANO zase na darech získalo loni přes 42 milionů. Straně také věnovali dohromady 37 tisíc korun bývalý radní Brna-střed Jiří Švachula a bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin (oba dříve ANO), kteří byli nedávno obviněni a jsou ve vazbě kvůli podezření z manipulace radničních zakázek.

Původní zdroj ZDE.

Hnutí ANO prý finanční dary obviněným vrátí. „Předsednictvo na svém minulém jednání rozhodlo usnesením o vrácení finančních darů pana Švachuly a Liškutina. V současné době je celá záležitost v procesu,“ upřesnil Jan Richter, hlavní manažer ANO. Podle údajů výroční zprávy je hnutí Andreje Babiše oproti ostatním politickým subjektům nejštědřejší ke svým zaměstnancům. Má totiž dvacet zaměstnanců a mzdové výdaje téměř 22 milionů korun. Na jednoho tak vychází příjem 90 tisíc korun měsíčně.

Naopak nejméně dárců ze sledovaných stran a hnutí vykázala v loňském roce Strana práv občanů (SPO), za níž stojí hradní skupina kolem Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. Půl milionu jí přispěly společnosti Lama energy naftařského magnáta Petra Lamicha nebo Ray Service, jejíž rodinné sídlo v roce 2014 prezident navštívil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…