Jak komunisté tajili Černobyl. Třicet let od tragédie mají novináři velké téma

23.04.2016 8:54

Když před třiceti lety vybuchl v ukrajinském Černobylu jeden z reaktorů místní jaderné elektrárny, československá média kontrolovaná režimem byla na informace skoupá. Lidé se tak obraceli na západní média. Píše o tom server iDnes.cz.

Jak komunisté tajili Černobyl. Třicet let od tragédie mají novináři velké téma
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

V úterý devětadvacátého dubna 1986 vysílaly noční zprávy Československé televize jen krátkou zprávu o havárii jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu. Následující den se kratičká informace protlačí i do novin. Editor ji umístí do dolního rohu druhé strany deníku Svobodné slovo a doplní poznámkou, že v USA bylo jen v roce 1979 zaznamenáno 2 300 havárií, poruch a závad.

Zhruba tak vypadalo informování Čechoslováků o do nedávna nejhorší havárii v oblasti mírového použití jádra. Jejím dopadům se později vyrovnala až tragédie v japonské Fukušimě.

Celý text je ZDE.

„Je nechvalným znakem té doby, že k méně vědoucí menšině Evropy patřili občané socialistických států: Poláci, Maďaři, Rumuni a do značné míry i Rusové, Ukrajinci a Bělorusové. Téměř nevědoucí byli právě občané Československa,“ říká Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Média podle něj situaci hodnotila jako nijak dramatickou a více poukazovala na „buržoazní antisovětskou a antisocialistickou hysterii“. Ta podle režimu měla za cíl zpochybnit celý československý jaderný program.

Neinformovaných Čechoslováků se i přes opačnou snahu propagandy zmocňovala panika a začali si informace zjišťovat jinde. Prohlubovala se tak nedůvěra v mocenský aparát a ten uznal, že nutně musí informace odtajnit.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…