Jak na Divokém západě! Uklidněte se, vzkázal senátor Bublan nejen Babišovi

15.06.2016 19:11

Hostem středečního Interview ČT24 byl exministr vnitra a senátor František Bublan zvolený za ČSSD. Chystanou reorganizaci policie přivítal, protože je to částečně i jeho myšlenka. Nelíbí se mu, že se v celé věci politicky angažuje ministr financí Andrej Babiš. To není jeho resort, on by do toho mluvit neměl,“ vyjádřil se Bublan. Ministru vnitra Milanu Chovancovi a policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému však také vyčetl chyby.

Jak na Divokém západě! Uklidněte se, vzkázal senátor Bublan nejen Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Dal jasně najevo, že se mu nelíbí, že do reorganizace policie nebyly zapojeni ředitelé reorganizovaných útvarů a státní zástupci. „Já to vidím jako dvě zásadní chyby,“ poznamenal Bublan. Chyb se podle jeho názoru dopustili ministr vnitra Milan Chovanec i policejní prezident Tomáš Tuhý. Avšak nikdy není pozdě tyto chyby napravit. Bublan proto přivítal, že se bude diskutovat o definitivní podobě reorganizace, která bude nastavena od 1. ledna 2017. Je proto dobře, že bude vedena debata se státními zástupci, ačkoli už je pozdě.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Zdá se mu však nadbytečné, když se k reformě vyjadřuje hnutí ANO. „Já jsem byl ministrem dva roky a nepovažoval bych za důležité, aby se k reformě policie vyjadřovali ministr financí, ministr životního prostředí a další,“ poznamenal. Reforma policie se ostatně chystala už za jeho časů, nestačil ji ovšem dotáhnout do konce, protože mezitím se uskutečnily volby a ministrem vnitra se stal Ivan Langer za ODS.

Kdyby Bublan zůstal ve funkci, mohl dotáhnout reformu do konce. Dnes nezávislé útvary by podle jeho názoru nadále měly autonomii, ale nad nimi by byly jakási střecha a společné analytické centrum. Z tohoto pohledu tedy reorganizaci policie podporuje.

„Je to plně v kompetenci ministra vnitra a já to mohu jen přivítat. Já s reorganizací problém nemám, protože je to částečně i moje myšlenka,“ konstatoval Bublan. „Teď jde o to, vyvrátit ta podezření, která jsou s tím spojená. Musí být např. vysvětleno, že nešlo o odstranění plukovníka Šlachty,“ konstatoval host.

Osobně prý policejního prezidenta Tuhého nepodezřívá z toho, že chtěl Šlachtu odstranit, ale druhému zmíněnému pánovi se tolik nediví, že v něm „bouchly saze, když se mu zdálo, že s ním o reorganizaci nikdo nemluví. Měl možná obavu o své lidi.“ Bublan doufá, že si Šlachta svůj odchod od policie nakonec rozmyslí, „protože je to srdcař, který své práci obětuje i osobní život“.

Do jisté míry chápe, že se Andrej Babiš snaží získat nějaké body v očích voličů, je to svým způsobem logické, přesto má Bublan za to, že je to špatně.

„Resort vnitra není jeho resort, on by do toho mluvit neměl,“ zdůraznil na adresu Andreje Babiše. Bublanovi se také ani trochu nelíbí, že Babiš vyhrožuje vypovězením koaliční smlouvy, ale zároveň říká, že z vlády neodejde. „To by byl takový Divoký západ, a to nejde... Kdyby třeba přišly povodně a ministř životního prostředí či ministr průmyslu by si každý dělali, co by chtěli, tak ty povodně nezvládneme,“ přidal příklad senátor.

Na všech stranách by se proto měly mírnit vášně. Vládu totiž považuje za úspěšnou. Podle jeho názoru by měla využít čas, který má koalice ještě před sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…