Jak na vši? Zábaly hlavy a olejové pololázně, radí Heger

15.12.2011 18:43

Vši na školách pronikly na jednání sněmovny. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) doporučil na boj proti těmto parazitům účinné prostředky lidového léčitelství, konkrétně zábaly hlavy a olejové pololázně. Ministerstvo podle něj v současné době nemá informace o hromadném výskytu vší. Podotkl, že ani v rámci direktiv EU o hlášení epidemií "vši nejsou sledovány".

Jak na vši? Zábaly hlavy a olejové pololázně, radí Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Heger tak reagoval na dotaz poslankyně KSČM Ivany Levé, podle níž se vši na školách množí a rodiče na prostředky proti nim musejí utrácet velké sumy. "A to jen kvůli tomu, že se jiní rodiče o své děti nestarají anebo ne dostatečně," poznamenala Levá. V některých základních a mateřských školách se tak podle ní vši vyskytují celoročně. Ministra žádala o radu, jak pomoci školám s tímto "neřešitelným" problémem.

Ministr řekl, že na opakovaný výskyt je nejlépe upozornit místní hygieniky a spolupracovat při zásahu s pediatry. "Opravdu neexistuje nějaké totální řešení, které by bylo nějak jednoznačné," poznamenal.

Heger také uvedl, že výskyt vší je spíše esteticko-sociální problém nežli problém zdravotní. Podotkl, že vši nepřenášejí žádná významná onemocnění. "Problém se zcela periodicky vrací a myslím si, že jsme si ho všichni užili buď sami se sebou, nebo se svými dětmi. Já tedy rozhodně ano," přiznal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…